campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Un arbore vechi de sute de ani a devenit, în acest an, simbol al orașului Câmpeni

Un arbore vechi de sute de ani a devenit, în acest an, simbol al orașului Câmpeni

Publicat în 26.12.2018 la ora 19:41

Un arbore vechi de sute de ani a devenit simbolul orașului Câmpeni, pentru amintirile pe care le trezeşte în oameni. Sub coroana lui îşi dădeau întânire tinerii pe vremuri. Alături de el au crescut generaţii peste generaţii.

Copacul vechi de 200 de ani şi covorul de frunze din jurul lui sunt bucuria copiilor din oraşul Câmpeni. Cei mici s-au îmbrăcat cum se cuvine şi şi-au sărbătorit arborele.

Claudiu, fotograf: Sunt foarte mândru că a câştigat şi zic că merită să rămână în picioare, ca să nu fie tăiat pentru nişte ambiţii sau alte socoteli.

Oamenii spun că au copilărit cu acest platan. Au trecut aproape zilnic pe lângă el, ani de zile. Cu o înălţime de 21 de metri, arborele a devenit şi simbolul oraşului după ce a câştigat competiţia naţională prin voturi online. La concurs au mai luat parte şi alţi cinci arbori din ţară.

Stana Drăgoiu, initiator proiect: Să sperăm că generaţia noastră poate să facă un pas înainte, putem merge cu acest copac la nivel european în această campanie „Tree of the year”. Este un copac pe care noi îl sprijinim, iar copiii înţeleg chestia asta.

Platanul din Cîmpeni va ajunge acum la competiţia Europeană de la Bruxelles. Concursul nu se concentrează numai pe frumuseţe, mărime sau vârstă, ci mai degrabă pe povestea lui.

Competiţia a fost organizată în perioada 3 octombrie – 23 octombrie 2018 de către către Facultatea de Geografie – Centrul de Analize Regionale în domeniul Turismului, Mediului şi Dezvoltării Durabile din cadrul Universităţii Bucureşti. Propunerea platanului din Cîmpeni, copac aflat în pericol de dispariţie datorită dezvoltării urbane.

Arborele din Cîmpeni a fost plantat în urmă cu câteva sute de ani şi a devenit un fel de simbol al oraşului. Oamenii îşi dădeau în trecut întâlnire „la platan”. În epoca comunistă, lângă platan a fost construit un cinematograf. Proiectanţii şi constructorii au avut mare grijă să fie ocrotit. Astfel, la umbra platanului, au continuat să fie spuse poveştile mai multor generaţii.

Scopul concursului este de a evidenţia semnificaţia arborilor seculari sau monumentali în patrimoniul natural şi cultural, care merită grijă şi protecţie. Spre deosebire de alte concursuri, European Tree of the Year nu se concentrează pe frumuseţe, mărime sau vârstă, ci mai degrabă pe povestea acestuia şi legătura sa cu oamenii. În concursul naţional au mai fost incluşi Stejarul din Ţichindeal, Platanul din Floreşti, Stejarul lui Avram Iancu din Blaj, Frasinul secular din Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din Bucureşti şi Stejarii seculari din pădurea Topana-Olt.

Sursa Observator.tv

Facebook 

Acest articol a fost citit de 117 ori

Un arbore vechi de sute de ani a devenit, în acest an, simbol al orașului Câmpeni
Apreciază acest articol

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.