campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Un pădurar din Munții Apuseni, care îi avertiza pe hoții de lemne despre controalele poliției, condamnat „la mișto”…

Un pădurar din Munții Apuseni, care îi avertiza pe hoții de lemne despre controalele poliției, condamnat „la mișto”…

Publicat în 06.01.2020 la ora 17:43

Un pădurar care lucrează la un ocol silvic privat din Munţii Apuseni a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de doi ani pentru favorizarea unui tăietor ilegal de pădure şi divulgarea către acesta a unor informaţii nepublice.

Concret, inculpatul M.V.M. (39 ani) îl anunţa pe afacerist atunci când aveau loc controalele poliţiei. Bărbatul a recunoscut faptele şi a primit o pedeapsă care îi permite să rămână pe postul de pădurar, în continuare. Faptele au avut loc în perioada 2016 – 2017, iar sentinţa rămasă definitivă a fost pronunţată la Tribunalul Alba în 17 decembrie 2019. Judecătorul a aprobat un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între pădurar şi un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Potrivit cercetărilor efectuate în cauză, pădurarul a divulgat, în două rânduri, informaţii nepublice pe care le-a obţinut, în virtutea atribuţiilor de serviciu, unui tăietor ilegal de lemne cu privire la desfăşurarea unor activităţi de control pe linie silvică desfăşurate de către poliţişti şi reprezentanţi ai gărzii forestiere. Din echipa de control trebuia să facă parte şi pădurarul-infractor.

”Din convorbirile telefonice interceptate în cauză la data de 18.01.2017, rezultă că M.V.M. a divulgat către interlocutorul său informaţii cu privire la efectuarea unui control în aceeaşi zi de către organele silvice şi organele de poliţie care îl vizau în mod direct, acesta fiind cooptat în echipa de control: «Vezi că sunară de la Alba pe ai noştri de aici. Se întâlnesc în Albac să iasă pe acolo în sus, la Costeşti. Cu chestia de atunci, cred că»”, se precizează în acordul de recunoaştere.

Datele divulgate de către pădurar s-au confirmat, deoarece ulterior convorbirii telefonice echipa de control a încercat să ajungă la domiciliul afaceristului, dar nu a reuşit pentru că acesta din urmă blocase drumul în urma atenţionării primite de la pădurar. O acţiune de divulgare simulară a unui controla a vut loc în 8 martie 2017.

Între cei doi a fost interceptată următoare convorbire telefonică: ”Pădurar: Hai lasă-mă nu mă lua cu atâtea poveşti vezi că ies cu poliţie cu jandarmi cu toţi dupa Runc; Afacerist: Astazi? Pădurar: Amu f… mama lor; Afacerist: Treznească-i; Pădurar: No acum viniră, ma luară ca din oală. Amu plec de acasa mă aşteaptă în drum aici amu scot maşina din garaj…”. Prin anunţarea controlului, tăietorul ilegal de lemne a mutat o parte din materialul lemnos de la locuinţa sa, într-o altă locaţie, cu scopul de a nu fi identificat de organele de control. În 18 ianuarie 2017, pădurarul l-a îndrumat pe acelaşi afacerist să împiedice accesul organelor de control la locuinţa acestuia prin a bloca calea de acces prin tăierea unui arbore şi poziţionarea acestuia pe drumul de acces.

”Urmare a indicaţiilor primite, acesta a acoperit drumul cu zăpadă, iar echipa nu a putut efectua controlul în ziua respectivă”, se mai susţine în document. Pădurarul mai este acuzat că, în calitate de pădurar al Ocolului Silvic Horea Apuseni, făcând parte din echipa de control, nu a indicat poliţiştilor autorul unot infracţiuni de tăiere nelegală de arbori şi furt de arbori, deşi cunoştea persoana care a săvârşit aceste fapte.

Amânarea aplicării pedepsei este echivalentă cu o perioadă de încercare. Dacă în cei doi ani nu va mai fi condamnat şi pentru alte fapte, pedeapsa va fi ştearsă. În dosar au fost cercetaţi, iniţial, şi doi poliţişti dar, în cazul acestora, nu au fost făcute publice informaţii cu privire la stadiul anchetei.

sursa: adevarul.ro

Acest articol a fost citit de 1241 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.