campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Vânător-braconier din Apuseni condamnat la închisoare cu suspendare și daune de 6.000 de euro, după ce a împușcat ilegal un cerb

Vânător-braconier din Apuseni condamnat la închisoare cu suspendare și daune de 6.000 de euro, după ce a împușcat ilegal un cerb

Publicat în 19.11.2019 la ora 11:41

Un vânător-braconier din Apuseni, care a împușcat ilegal un cerb, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și trebuie să plătească daune în valoare de 6.000 de euro.

Prima decizie a fost luată de Judecătoria Brad, unde a ajuns dosarul de la Judecătoria Câmpeni, fiind contestată la Curtea de Apel Alba Iulia. Fapta a avut loc în octombrie 2015.

În urma cercetărilor efectuate, ulterior, de polițiști a rezultat că în perioada 3-7 octombrie, bărbatul în vârstă de 51 de ani, deţinător legal de armă de vânătoare, s-a deplasat pe fondul cinegetic nr. 9 ”Lupşa” şi a împuşcat un cerb carpatin, fără a avea autorizaţie de vânătoare. Potrivit rechizitoriului, inculpatul M. Ioan a mers la vânătoare pentru a vâna un cerb cu toate că nu aveau autorizație. În acest scop, și-a luat arma și muniția aferentă și s-a deplasat cu un autoturism de la domiciliu până în locul numit Șesul Albăceanului, pe fondul de vânătoare nr. 9 Lupșa.

Aici a executat un foc de armă și a împușcat un exemplar de cerb comun, pe care l-a rănit, dar nu l-a putut găsi pentru că animalul sălbatic a fugit. Nereușind să găsească cerbul împușcat s-a reîntors la domiciliu în cursul aceleiași zile. Zgomotul armei a fost auzit de o altă persoană, martor în dosar, în timp ce alți doi vânători aflați în zona respectivă au observat urmele unui autovehicul pe care le-au identificat ca provenind de la autoturismul de teren aparținând braconierului.

”De asemenea s-a reținut că, la data de 7 octombrie 2015, pădurarul O.G. a identificat în fondul cinegetic 9 Lupșa, în locul numit Șesul Albăceanului leșul unui cerb care prezenta urme de împușcare. A anunțat reprezentanții asociației de vânătoare, care s-au deplasat și au găsit leșul unui cerb de aproximativ 3-4 ani prezentând o rană specifică celei de glonț. A fost ridicat de reprezentanții AJVPS și predat organelor de poliție, care au dispus expertizarea acestuia, fiind identificat la autopsie un proiectil, care în urma expertizării s-a constatat că a fost tras cu arma inculpatului”, se precizează în rechizitoriul Parchetului. Anchetatorii au mai stabilit că în 4 octombrie 2015 vânătorul a efectuat un apel telefonic pe raza releului unei rețele de telefonie mobilă situat în Vf. Vîrșii Mari.

Bărbatul nu a recunoscut fapta de braconaj și a susținut tot timpul că arma sa s-a aflat în propria locuință și că glonțul ar fi fost pus de altcineva în cadavrul cerbului mort. ”În ceea ce privește susținerea inculpatului că își explică că s-a tras cu arma sa în acel cerb numai dacă cineva a introdus un glonț de la arma sa în acel cerb se constată că nu are suport real, întrucât conform celor arătate de coordonatorul tehnic al AJVPS, leziunile găsite în cadavrul cerbului de-a lungul traiectului proiectilului până la locul unde a fost găsit glonțul au fost caracteristice plăgilor produse prin împușcare.

Nu în ultimul rând instanța reține că Raportul de constatare criminalistică al IPJ Sibiu Serviciul Criminalistic concluzionează că pentru răspunsurile numitului M.A.I., la întrebările relevante ale testului poligraf, concluzia stabilită în urma examinării este imposibilitatea pronunțării cu notele: subiectul prezintă modificări specifice comportamentului simulat la toate categoriile de întrebări ale testului, acestea nefiind însă specifice întrebărilor relevante; subiectul a efectuat tentative de eludare, comportament întâlnit de regulă la subiecții nesinceri”, se precizează în motivarea hotărârii de la instanța de fond.

Magistratul a constatat că acesta este recidivist, dar, în final, a considerat că este suficientă pronunțarea unei pedepse rezultante de 1 an și 10 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 1206 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.