campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Ziua Națională a României sărbătorită de elevii Școlii Gimnaziale „Dr. Petru Șpan” din Lupșa

Ziua Națională a României sărbătorită de elevii Școlii Gimnaziale „Dr. Petru Șpan” din Lupșa

Publicat în 02.12.2016 la ora 11:22

elevi-lupsa-ziua-nationala-2016Spre deosebire de alte unități de învățământ, elevii Școlii Gimnaziale „Dr. Petru Șpan” Lupșa au sărbătorit Ziua Națională a României chiar în ajunul acesteia, tocmai pentru a marca momentul când, în urmă cu 98 de ani, delegația de lupșeni s-au strâns în centrul localității și au plecat cu tricolorul la Alba Iulia, pentru a vota Unirea cu România.

Astfel, în după-amiaza zilei de 30 noiembrie, elevii și cadrele didactice s-au adunat în costume populare la Monumentul Eroilor din centrul comunei, unde au fost depuse coroane de flori și s-a cântat Imnul de Stat al României, scurte discursuri prezentând muzeograful Monica Rotaru, doamna Cristina Andreș – directorul școlii și primarul Dănuț Bârzan.

De la Monumentul Eroilor, elevii și profesorii lupșeni nu au plecat spre Alba Iulia, ci s-au deplasat cu toții la Școala Gimnazială ,,Dr. Petru Șpan” cu un steag asemănător cu cel al înaintașilor, unde momentul evocator a fost continuat cu numeroase activități – prezentări istorice, cântece și poezii patriotice –  tocmai pentru a fi întipărită în sufletul tuturor cea mai importantă zi din istoria românilor.

Steagul delegației comunei Lupșa – localitate participantă la Marea Adunare Națională de la 1 decembrie 1918 – are formă dreptunghiulară, culorile fiind dispuse orizontal, cu albastrul în partea superioară, galbenul la mijloc și roșul în partea inferioară. Fiecare din culorile care compun pânza se termină la vârf cu câte un ciucure în culoarea respectivă. Hampa din lemn vopsit în maro are în vârf un buchet de busuioc, tot de hampă este legată o eșarfă tricoloră îngustă terminată la capete cu câte un ciucure. Pânza tricoloră a steagului a fost confecționată din lână de către femeile din Lupșa, în decursul unei zile și a unei nopți. După reîntoarcerea delegației acasă, steagul a fost păstrat în casa unui învățător din Lupșa, participant la Marea Adunare de la Alba Iulia, ulterior a ajuns la directorul muzeului de etnografie din Lupșa, iar în prezent este la Muzeul de Istorie din București.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 24 ori

Ziua Națională a României sărbătorită de elevii Școlii Gimnaziale „Dr. Petru Șpan” din Lupșa
Apreciază acest articol

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.