Rămâi conectat

Știri din zonă

Ceremonii solemne la Crucea Iancului, concerte de muzică populară şi târgul meşterilor populari, organizate astăzi în cadrul Târgului de Fete de pe Muntele Găina

Publicat

în

Cea de-a doua zi a sărbătorii a început dimineaţa cu un ceremonial solemn organizat la „Crucea Iancului”, sus pe Muntele Găina, prin care oficialităţi sau oameni simpli au cinstit memoria înaintaşilor care au luptat pentru neamul românesc. În cursul zilei sunt programate concerte în aer liber cu nume mari ale muzicii populare româneşti.

Cea de-a doua zi a Târgului de Fete a continuat, duminică, pe Muntele Găina, unde a avut loc ceremonialul tradiţional prin care, an de an, se aduce un omagiu „Crăişorului Munţilor” – Avram Iancu –  dar şi tuturor celor care au lupta pentru libertatea neamului românesc.

La „Crucea Iancului” de pe Muntele Găina a avut loc o slujbă Te Deum oficiată de un sobor de preoţi la care oficialităţile prezente la eveniment au depus coroane de flori. Momentul solemn a fost accentuat de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba. Ceremonialul este o tradiţie care se păstrează cu sfinţenie în fiecare an, fiind momentul simbolic prin care participanţii la Târgul de Fete cinstesc memoria înaintaşilor care au luptat pentru neamul românesc. Personalitatea cea mai cunoscută a Ţării Moţilor este Avram Iancu, un avocat transilvănean şi revoluţionar român paşoptist, care a jucat un rol extrem de important în Revoluţia de la 1848. Avram Iancu, denumit şi „Crăişorul Munţilor”, a fost de fapt conducătorul Ţării Moţilor în timpul revoluţiei, cel care în 1849 a comandat armata românilor transilvăneni împotriva trupelor ungare. „Crucea Iancului” aflată în cel mai înalt punct de pe Muntele Găina a fost construită în 1924, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea eroului naţional Avram Iancu, iar monumentul a fost sfinţit în acel an chiar în timpul Târgului de Fete în prezenţa Regelui Ferdinand I.

Pe Muntele Găina a fost deschis şi Târgul Meşterilor Populari la care meşteri iscusiţi îşi prezintă roadele muncii lor, respectiv obiecte tradiţionale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

La ora 11,00 a început un spectacol maraton de folclor care durează peste şase ore şi în care evoluează Ansamblul Folcloric „Urmașii Magherilor” din Albeni (Gorj), Ansamblul Folcloric „Doina Mureșului” din Arad, Ansamblul Folcloric „Floarea Barcăului” din Marghita (Bihor), Ansamblul Folcloric din Cluj, Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al județului Alba, alături de: Nicolae Furdui Iancu, Ioana Ardelean, Mirela Mănescu, Leontina Fărcaș, Nicolae Tuhuț, Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Hașa, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița. De asemenea, va evolua şi Ansamblul de dansuri al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza, iar conducerea muzicală a întregului spectacol va fi asigurată de Alexandru Pal.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România, se desfăşoară la sfârşitul acestei săptămâni, în comuna Avram Iancu şi pe Muntele Găina. În prima zi, sărbătoarea a avut loc şi un moment evocator în memoria lui Avram Iancu cel care a fost declarat de Parlamentul României erou al națiunii române. În centrul comunei Avram Iancu a avut loc un târg al meșterilor populari dar şi o expoziţie de fotografie etnografică denumită „Timp Străvechi” semnată Vasile Sârb și elevii săi de la Clasa de Arte Vizuale Moderne din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”. În program au fost incluse apoi activităţi de educaţie artistică şi culturală pentru copii realizate de reprezentanţii Şcolii de Arte şi Meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Sâmbătă seara, în centrul comunei Avram Iancu a avut loc un spectacol folcloric în care au evoluat : Ansamblul Folcloric „Arieșul” din Cîmpeni – instructor Gheorghe Bădău, Ansamblul Folcloric „Brădeana” din Sohodol – instructor Oana Joldeș, Ansamblul Folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș – coordonator Liliana Stoica, Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba şi Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza. De asemenea pe scenă au urcat şi maestrul Dumitru Fărcaş dar şi soliştii Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița, Maria Filimon, Cătălin Hașa. Conducerea muzicală a fost asigurată de Alexandru Pal. La ora 20,00 a avut loc un foc de artificii în Avram Iancu şi apoi participanţii au urcat pe Muntele Găina.

Sâmbătă seara – Târgul de Fete a acuprins pe Muntele Găina un recital susținut de trupa RE-BORN, iar de la ora 21,40 un concert extraordinar de muzică folk cu Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Vali Șerban, Florin Săsărman. Petrecerea a continuat pe Muntele Găina până târziu în noapte cu discotecă în aer liber, focuri de tabără şi focuri de artificii, atmosfera fiind întreţinută de MC și DJ SEGA, într-un show unic de lumini și efecte speciale.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria comunei Avram Iancu, în parteneriat cu consiliile judeţene din Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Un bărbat de 82 de ani a ajuns la spital, după ce a fost accidentat de un autoturism, pe o trecere de pitoni din Sălciua

Publicat

în

Marți, 14 mai 2024, în jurul orei 11.30, un tânăr de 21 de ani, din Baia de Arieș, în timp ce conducea un autoturism pe DN 75, pe raza localității Sălciua de Jos, a surprins și accidentat un bărbat de 82 de ani, din comuna Sălciua, care era angajat în traversarea străzii, pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului, pietonul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Intervenție a pompierilor militari din Câmpeni pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din Valea Arăzii, comuna Horea

Publicat

în

Pompierii militari din Câmpeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Valea Arăzii, comuna Horea.

„Secția de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în comuna Horea, satul Valea Arăzii. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Echipajele au ajuns la locul producerii incendiului. Incendiul este lichidat, a ars generalizat o locuință de aproximativ 7 mp. În urma incendiului, un copil, de sex feminin, în varsta de aproximativ 2 ani a necesitat îngrijiri medicale, prezetând arsura de gr. I la nivelul feței (suprafața arsă de aprox 2-3 cm). Totodată, a fost asistată medical și mama minorei, în vârstă de aprox. 26 ani, care a suferit o plagă tăiată la nivelul membrului superior stang. Ambele persoane sunt transportate de echipajul SMURD la CPU Câmpeni”, a mai transmis ISU Alba.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 38 de ani din Horea cercetat de polițiști, după ce și-a agresat și amenințat soția și socrul

Publicat

în

Luni, 13 mai 2024, în jurul orei 23.50, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Horea au fost sesizați, de către un bărbat de 65 de ani, din comună, cu privire la faptul că soțul fiicei sale se manifestă agresiv.

Din primele cercetări efectuate de polițiștii deplasați la fața locului, a rezultat faptul că, în timp ce se aflau la locuința comună, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii, bărbatul, în vârstă de 38 de ani și-ar fi amenințat, cu acte de violență soția, iar ulterior, l-ar fi agresat fizic și amenințat, pe tatăl acesteia.

Pe numele bărbatului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie și amenințare.

Cercetările sunt continuate.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni