Rămâi conectat

Administrație

La Câmpeni, întâlnire organizată de administraţia locală în vederea redresării Spitalului orăşenesc

Publicat

în

campeniPrimarul Andreş propune înfiinţarea unei asociaţii intercomunitare de dezvoltare care să sprijine pe viitor spitalul. Totodată, se impune ca o necesitate susţinerea financiară a unităţii medicale din Câmpeni de către toate cele 20 de localităţi din zona Apusenilor, aici fiind arondaţi peste 45.000 de locuitori

La iniţiativa primarului Călin Ioan Andreş, a managerului Gheorghe Remus Nariţa şi a preşedintelui Consiliului de Administraţie, Valentin Oprea, vineri, 30 mai, s-a desfăşurat la Primăria oraşului Câmpeni o şedinţă cu reprezentanţi ai instituţiilor care se pot implica în salvarea Spitalului Orăşenesc Câmpeni aflat în situaţie “de urgenţă” în urma acumulării unor datorii mari şi necesităţii de a obţine fonduri substanţiale în vederea acreditării.
Deşi iniţiatorii aveau în vedere să propună invitaţilor adoptarea unor măsuri de reorganizare şi eficientizare a acestuia pentru a evita declasificarea, reducerea de personal sau chiar desfiinţarea, această întâlnire nu a reuşit să-şi atingă scopul din cauza numărului redus de participanţi: consilierii judeţeni Cristian Dan Paşca şi Gabriel Cîra-Grigorescu, Cristian Costea – primarul comunei Scărişoara, Marin Vîrciu – primarul comunei Gârda de Sus, Ilie Avram – primarul comunei Poiana Vadului şi 9 consilieri locali, chiar dacă au fost invitaţi numeroşi responsabili ai instituţiilor care pot ajuta la redresarea spitalului: cele judeţene de la Alba Iulia şi primăriile localităţilor din Apuseni care totalizează peste 45.000 de locuitori beneficiari de serviciile medicale.
La începutul şedinţei, conducerea spitalului a prezentat situaţia financiară gravă în care se găseşte unitatea spitalicească în prezent, care necesită luarea de măsuri cât mai urgente pentru a-l salva. Ca primă măsură în acest sens, primarul Andreş a propus invitaţilor ca împreună cu cele 20 de localităţi ale judeţului din Apuseni să se înfiinţeze o asociaţie intercomunitară de dezvoltare care să poată sprijini în viitor spitalul. Toate aceste localităţi ar trebui să susţină financiar spitalul din Câmpeni cu o anumită sumă calculată în funcţie de numărul de locuitori sau ca procentaj din bugetul anual. Scopul acestei asociaţii este accesarea de fonduri UE şi cofinanţarea unor proiecte de dezvoltare intercomunitară precum şi asigurarea unor standarde de calitate mai ridicate serviciilor publice furnizate cetăţenilor din colectivităţile locale membre. Invitaţii prezenţi au considerat ca bună această propunere anunţându-şi sprijinul, dar au venit şi cu câteva propuneri în acest sens: realizarea unui audit al spitalului de către o firmă specializată, refacerea schemei de personal cu reducerea numărului de angajaţi, reorganizarea şi asocierea unităţilor din oraş – Spitalul Orăşenesc şi Spitalul de Boli Contagioase – pentru a înlătura concurenţa neloială între ele pe fondul aceloraşi tipuri de specialităţi medicale.
Ca invitat special la această întâlnire a fost doctorul Nicolae Porumbel, medic pensionar în vârstă de 82 de ani, fost director al spitalului timp de 21 de ani, în mandatul căruia a fost construită această unitate. Pe un ton puţin nostalgic, acesta a povestit pe scurt cum s-a înfiinţat acest spital, greutăţile întâmpinate la construcţia lui, care a durat peste 12 ani şi care în perioada comunistă se rezolvau în mod diferit de cel de acum, dar şi despre rezultatele foarte bune pe care le-a obţinut cât a fost director. Medicul a propus salvarea acestuia, a cerut ajutorul tuturor instituţiilor menţionând că interesul colectiv trebuie să primeze în faţa celor personale, primind la sfârşitul discursului aplauze din partea auditoriului.
La sfârşitul acestei întâlniri, primarul Andreş a anunţat că va continua demersurile pentru ca această unitate să funcţioneze la parametri normali, va face deplasări la instituţiile judeţene şi chiar la primăriile din zonă pentru a le explica situaţia şi a le cere sprijinul, propunând ca în scurt timp să se organizeze o nouă şedinţă la care să participe cât mai mulţi factori decizionali în salvarea spitalului.

Ovidiu CULDA

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Asociere între CJ Alba și Consiliul Local Câmpeni, în vederea construcției unui HELIPORT în Capitala Țării Moților

Publicat

în

Consiliul Județean Alba se va asocia cu Consiuliul Local Câmpeni, în vederea construcției unui HELIPORT, în capitala Țării Moților, care să deservească urgențele medicale din zona Munților Apuseni.

Într-o primă etapă, cele două părți se asociază pentru realizarea studiilor: meteorologic, topografic și de obstacolare și geotehnic pentru a determina dacă terenul studiat este adecvat pentru realizarea heliportului.

Valoarea estimată pentru realizarea acestor studii este de 200.000 de lei, cu TVA. Fiecare asociat va asigura jumătate din valoare, respectiv 100.000 de lei, cu TVA.

În etapa a doua, cele două administraţii se vor asocia pentru realizarea studiului de fezabilitate, care va cuprinde soluția constructivă, descrierea, din punct de vedere tehnologic, constructiv, tehnic, funcţional-arhitectural şi economic, a principalelor lucrări pentru investiţia de bază, corelată cu nivelul calitativ, tehnic şi de performanţă ce rezultă din indicatorii tehnico-economici propuşi. Acordul de asociere este încheiat pe o perioadă de 2 ani, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional, la solicitarea motivată a oricărui asociat.

Heliportul public care se dorește a se construi în Câmpeni va deservi atât Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de boli cronice Câmpeni, cât și toate urgențele din zona Munților Apuseni.

„Existența acestui heliport va contribui la salvarea de vieți omenești, prin reducerea timpului de preluare și transport a bolnavilor cu elicopterul SMURD la alte spitale sau centre medicale din regiune. Pentru ca în situaţii de urgenţă: inundaţii, înzăpeziri, cutremure, incendii de suprafaţă, accidente cu victime multiple sau stare de război, să poată ateriza elicoptere care execută acest gen de misiuni, heliportul este dimensionat pentru cel mai mare elicopter care operează în ţară în acest moment”, se arată în expunerea de motive.

Heliportul, care va putea fi utilizat atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, este în fapt un aerodrom utilizat exclusiv pentru elicoptere. El va avea un spațiu de aterizare cu o rază de 50 de metri, special amenajat pentru a permite aterizarea și decolarea elicopterelor, dispunând de indicatoare privind direcția vântului, sistem de balizaj și lumini de semnalizare, sisteme anti-incendiu.

Totul va fi desfășurat pe o suprafață de aproximativ 5.000 mp, în care vor fi cuprinse și sistemele de alimentare cu combustibil, mentenanță, stație pentru observarea fenomenelor meteo, spațiu administrativ, parcare, drum de acces etc.

Despre amenajarea unui heliport în Ţara Moţilor s-a vorbit încă din 2018, când primarul din acea vreme, Călin Andreş, a solicitat Guvernului sprijin financiar pentru achiziţionarea unui teren, pe care ar urma să se construiască ulterior, cu bani de la bugetul local, un heliport.

Mai târziu, amenajarea unui heliport în oraşul Câmpeni care să fie finanţat de CJ Alba cu 50% din suma necesară investiţiei s-a numărat printre amendamentele propuse la proiectul bugetului pe anul 2021 de către consilierii judeţeni social-democraţi, fără a fi aprobat la vremea respectivă.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni, în valoare de aproape 7,4 milioane de lei

Publicat

în

Contractul de lucrări pentru rezalizarea unui nou pod peste râul Arieș, pe strada Izvoarelor, a fost semnat joi, 7 martie 2024, a anunțat primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Valoarea lucrărilor se ridică la peste 7,3 milioane de lei, investiția fiind finanțată prin programul „Anghel Saligny”.

„Am semnat astăzi, la Câmpeni, împreună cu domnul inginer Adrian Dan Andreka, reprezentantul Asocierii S.C. ZSN Cardinal SRL, lider al asocierii S.C. ZSN Cardinal SRL, S.C. Lescaci Com SRL, contractul de lucrări pentru investiția ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni.

Este o investiție în valoare de 7.381.445 lei cu TVA. Finanțarea acestui proiect este pe Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.

Este vorba despre un pod nou care va fi amplasat în amonte de podul Ferdinand. Lucrările vor demara în cel mai scurt timp.

Continuăm să modernizăm orașul nostru cu fonduri europene, guvernamentale sau de la bugetul local”, a scris pe Facebook Cristian Dan Pașca, primarul orașului Câmpeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Primăria Câmpeni a decolmatat subsolul blocului B1, de pe strada Oituz

Publicat

în

Luni, 26 februarie 2024, lucrători din cadrul Primăriei Câmpeni s-au deplasat cu utilajele necesare pe strada Oituz, la numărul 8, unde au efectuat lucrări de decolmatare a subsolului la blocul B1, a cărui canalizare era înfundată și spartă.

„Așa cum am promis, am acordat sprijin locatarilor de la blocul B1, strada Oituz, nr. 8 din Câmpeni pentru decolmatarea subsolului.

Administrația publică locală a răspuns solicitării cetățenilor și astăzi, 26 februarie 2024, ne-am deplasat la fața locului cu utilajele necesare și am reușit să curățăm subsolul blocului.

Canalizarea era înfundată dar și spartă. Am scos tot ce a fost necesar. Urmează ca proprietarii de apartamente să își refacă rețeaua de canalizare de la subsol pentru ca să nu se mai confrunte cu astfel de situații neplăcute.

Primăria Câmpeni a sprijinit și alte asociații de locatari pentru decolmatarea și igienizarea subsolurilor blocurilor din oraș”, a scris primarul orașului Câmpeni, Dan Cristian Pașca, pe pagina păersolaă de facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni