Rămâi conectat

Știri din zonă

Lucrările la Căminul cultural din Bistra vor fi reluate

Publicat

în

cimpeniProiectul pentru construirea unui cămin cultural modern în centrul comunei Bistra a demarat în anul 2007. Din motive care nu au ţinut de administraţia locală, lucrările de cons­trucţie au fost oprite după ceva timp.

„În 2009, din cauza unui proces intentat consiliului local de către un cetăţean care a dorit să aibă drept de servitute pe terenul unde va fi ridicată construcţia, lucrările au fost oprite. La momentul actual s-a reactualizat proiectul în vederea finalizării lucrărilor. Acestea sunt în procedura de licitaţie, la faza de depunere oferte”, declară Traian Gligor, primarul comunei Bistra. Au fost depuse 5 oferte pe SEAP (Sistem Electronic de Achiziţii Publice). Urmează procedura de evaluare a ofertelor, după care firma câştigătoare va demara lucrările la căminul cultural. În paralel cu procedura de licitaţie s-au făcut şi demersurile pentru autorizarea lucrărilor de construire a căminului cultural, ceea ce a inclus şi realizarea expertizei tehnice. „Avem deja obţinute toate avizele necesare construirii căminului cultural. Îmi pare rău că nu am reuşit mai devreme să finalizăm căminul, însă, din păcate, nu a ţinut de noi ca administraţie locală”, ne-a mai spus edilul. Investiţia a început cu bani de la bugetul local. Valoarea totală estimată pentru finalizarea acestei clădiri depăşeşte 20 de miliarde de lei vechi. „Sperăm să atragem şi fonduri europene pe Măsura 7.6. din PNDR 2014 – 2020, «Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural». Vom depune în prima sesiune un proiect în acest sens”, afirmă Traian Gligor. Noul Cămin cultural din Bistra va avea demisol, parter şi etaj. La demisol se va afla o sală polivalentă care va putea fi folosită şi ca sală de nunţi, grupuri sanitare, bucătărie de serviciu etc. Parterul va avea o sală de spectacole cu 172 de locuri pe scaune, foaier, cabine pentru actori, grupuri sanitare etc. La etaj va funcţiona un muzeu etnografic şi o bibliotecă. Căminul cultural va beneficia de centrală termică proprie pe lemne.

I. B.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Incendiu de vegetație și litieră de pădure, la Lăzești. Intervin pompierii militari din Câmpeni, SVSU Scărișoară și membrii Ocolului Silvic Gârda

Publicat

în

Pompierii militari din Câmpeni în cooperare cu SVSU Scărișoara și reprezentanți ai Ocolului Silvic Gârda intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litieră de pădure, în satul Lăzești.

„Secția de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litiera de padure în satul Lăzesti, comuna Scărisoara. Pâna la momentul de față, suprafață afectată este de aprox. 1 hectar. Pentru stingerea incendiului participă și personal din cadrul SVSU Scărișoara și Ocolul Sivic Gârda. Forțe alocate: 1 x APIC, 1 x ASAS și 1 x Mercedes UNIMOG”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Duminică, 14 aprilie 2024, ÎPS Irineu a săvârșit suljba de târnosire a vechii biserici a Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, de la Subpiatră – protopopiatul Câmpeni

Publicat

în

Duminică, 14 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea Subpiatră, protopopiatul Câmpeni.

Acesta, înconjurat de un numeros sobor de clerici, a oficiat slujba de târnosire a vechii biserici a așezământului, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. În continuare, ÎPS Irineu a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură, în noua biserică a Mănăstirii. La finalul slujbei, Chiriarhul Alba Iuliei le-a oferit Diplome de aleasă cinstire ostenitorilor și binefăcătorilor care au contribuit la înfrumusețarea vechii biserici a vetrei monahale.

Adresându-se celor prezenți, ÎPS Irineua spus: „În această zi de primăvară, am sfinţit vechea biserică a Mănăstirii Sub Piatră, o adevărată bijuterie arhitecturală, care adăposteşte tezaurul credinţei noastre ortodoxe şi mântuitoare. În acest chivot de lemn al neamului, credincioşii s-au împărtăşit, de-a lungul timpului, de cuvântul evanghelic şi de harul sacramental, reuşind să rămână statornici în matca Bisericii străbune. Prin stropire cu aghiasmă şi prin ungere cu Sfântul Mir, monumentul istoric a primit pecetea sfinţeniei, împlinindu-se, astfel, cuvintele psalmistului: «Casei Tale se cuvine sfinţenie, Doamne». Acum, acest edificiu consacrat exprimă mai elocvent frumuseţea sufletească a înaintaşilor noştri şi forţa lor mărturisitoare, în faţa vitregiilor vremii”.

Biserica de lemn a Mănăstirii de la Subpiatră (comuna Sălciua), cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a fost edificată în anul 1797, pe vatra unui locaș de cult mai vechi, cunoscut sub denumirea de „Schitul Maicii Domnului”. Biserica a fost reabilitată între anii 1998-2014, ocazie cu care au fost efectuate numeroase lucrări de înfrumusețare a exteriorului locașului de închinare. Între anii 2006 și 2014, au fost restaurate catapeteasma, icoanele din interiorul bisericii și pictura care împodobește Sfântul Altar. Așezământul călugăresc de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Maria Răfăilă și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui Ioil Sîngeorzan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Tinerii din Baia de Arieș, în sprijinul bolnavilor singuri din localitate

Publicat

în

În contextul proclamării anului 2024 ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, Parohia Ortodoxă Baia de Arieș, alături de profesori și elevi ai Grupului Şcolar „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș, au derulat o serie de activități filantropice și duhovnicești comune.

Scopul principal al acestora l-a constituit ajutorul și susținerea persoanelor care suferă de diferite boli, dar și stimularea comunității de a fi implicată și de a manifesta un interes cât mai ridicat în beneficiul persoanelor bolnave.

Prin implicarea elevilor, în luna februarie a acestui an, s-a colectat o cantitate considerabilă de produse alimentare care au fost distribuite la domiciliul persoanelor bolnave și singure din localitate. În săptămâna 8-12 aprilie 2024, la Centrul de Îngrijire și Asistență, unde sunt ocrotite 50 de persoane cu dizabilități, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, fiind prezenți și o parte din elevii liceului.

De asemenea, joi, 11 aprilie 2024, părintele paroh Ionel Nicoară, la invitația conducerii liceului și a prof. Marius Băieș, a susținut o prelegere în care le-a vorbit elevilor despre manifestările pe care le au persoanele bolnave, dar și despre metodele de intervenție pentru a le ameliora. Nădăjduim ca Bunul Dumnezeu, prin rugăciunile Bisericii, să vindece pe toți bolnavii, iar celor care îi îngrijesc să le dea har și iubire față de persoanele care sunt în suferință.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni