campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » COD GALBEN de vreme rece și ger în zona Munților Apuseni. Recomandările pompierilor militari pentru evitarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice specifice sezonului rece

COD GALBEN de vreme rece și ger în zona Munților Apuseni. Recomandările pompierilor militari pentru evitarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice specifice sezonului rece

Publicat în 13.02.2021 la ora 14:30

În contextul atenționării meteorologice COD Galben, transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru zona Munților Apuseni, în intervalul 12 februarie 2021, ora 12:00 – 15 februarie 2021, ora 10:00, fenomenele prognozate fiind “vreme deosebit de rece, geroasă, îndeosebi pe parcursul nopților și al dimineților.

Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă locuitorilor din zona Munților Apuseni respectarea măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice specifice sezonului rece.

 Astfel, în scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, indiferent dacă optați să vă deplasați la munte în următoarea perioadă sau să rămâneți acasă, pompierii militari vă recomandă să vă asigurați din timp, următoarele materiale:

– Sare și nisip pentru topirea gheții și îmbunătăţirea aderenţei pe căile circulabile;

– Unelte de îndepărtare a zăpezii;

– Combustibil de încălzire în cantitate suficientă, în cazul în care vă asiguraţi încălzirea în sistem propriu.

De asemenea, verificaţi mijloacele de încălzire (sobele, centrale termice) şi coşurile de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi pentru a depista şi remedia eventualele defecţiuni. Apelaţi la personal autorizat pentru aceste operaţiuni.

PREGĂTIŢI-VĂ AUTOTURISMUL:

– Acumulatorul și sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curățate;

– Asigurați-vă antigel corespunzător pentru a evita îngheţarea și verificaţi dacă sistemul de încălzire și dezghețare funcționează eficient;

– Verificați sistemul de acționare al ștergătoarelor de parbriz; asigurați lichid de curățare pentru temperaturi scăzute;

– Verificaţi funcţionarea farurilor şi a luminilor de avarie;

– Dotați-vă mașina cu lanțuri antiderapante.

Dacă viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:

– Trageți autovehiculul pe partea dreaptă a drumului. Porniți luminile de avarie și prindeți o bucată de material textil de antena radio ori la geam.

– Anunțați evenimentul la numărul unic de urgenţă 112, indicând locul unde ați rămas blocat. Rămâneți în autoturism până ce forțele de intervenție vin să vă salveze.

– Porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie, protejându-vă astfel împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curățați periodic zăpada de pe țeava de eșapament.

– Aprindeți lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza mai ușor.

ÎN TIMPUL IERNII

– Urmăriți buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.

– Evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute.

– Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere.

– Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin un metru faţă de materialele combustibile.

– Opriţi funcţionarea mijloacelor de încălzire înainte de culcare sau atunci când părăsiţi locuinţa.

– Nu plecați cu autoturismul din localitate atunci când se anunță ninsori și/sau viscol.

Acest articol a fost citit de 187 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.