Rămâi conectat

Știri din zonă

Eroii moți Horea, Cloșca și Crișan comemorați la Albac

Publicat

în

Săptămâna trecută, pe durata a două zile, Primăria comunei Albac a organizat  în colaborare cu Asociația Cultural – Patriotică „Țara Iancului, iubirea mea” o amplă manifestare de comemorare a martirilor Horea, Cloșca și Crișan.

Evenimentul a debutat în după-amiaza zilei de joi, 22 februarie, la sediul Primăriei Albac, unde a avut loc o sesiune de comunicări istorice și s-au prezentat materiale documentare despre răscoala din 1784 și despre tragerea pe roată a lui Horea și Cloșca.

Vineri 23 februarie 2024, la ora 12.00, manifestarea a continuat la statuia Trinității „Horea, Cloșca și Crișan” din centrul localității, acolo unde au participat „Crăișorii” de la școlile din Albac, Arieșeni, Horea, Scărișoara, Vadu Moților, Liceul „Ion Buteanu” din Gurahonț – județul Arad și locuitori ai comunei Albac.

Ceremonia a început cu Imnul Național al României și cu sunete din tulnice, apoi a continuat cu o slujbă religioasă de pomenire a eroilor, susținută de preoții Gavriil Trifa și Nicolae Matei. Ulterior a luat cuvântul domnul primar al comunei Albac, Petru Tiberiu Todea, după care domnul Ioan Mărgineanu, președintele Asociației „Țara Iancului, iubirea mea”, a înmânat diplome și medalii școlilor și personalităților participante.

La manifestarea din cele două zile au fost prezenți și au prezentat diverse materiale prof. univ. emerit av. dr. Ioan Sabău Pop din Târgu Mureș, Cristi Vasile Cristescu –  directorul revistei „Dacia Nemuritoare”, ing. Gheorghe Lascu din Cluj-Napoca, ing. Petru Stana din Țebea. La eveniment au participat din partea Societății Cultural – Patriotice „Avram-Iancu” doamna profesoară Monica Borteș – președintele filialei din Câmpeni și domnul Radu Pleșa, din partea Consiliului Național.

În cadrul manifestării au depus coroane de flori Primăria Albac, Asociația „Țara Iancului, iubirea mea”, Ocolul Silvic Horea-Apuseni, Liceul „Ion Buteanu” Gurahonț, Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac, Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni, Școala Gimnazială Scărișoara, Școala Gimnazială Horea, Școala Gimnazială Vadu Moților și Școala Gimnazială „Prof. Univ. Dr. Gheorge Beleiu” Poiana Vadului, evenimentul încheindu-se cu un montaj patriotic literar – muzical susținut de formația „Crăișorii moțești” coordonată de domnul învățător Barbu Todea.

„Mulțumiri și felicitări domnilor directori și cadrelor didactice care au însoțit elevii-crăișori la această manifestare. Ca să conștientizăm și să promovăm sentimentul patriotic în rândul tinerilor este necesar să se organizeze anual astfel de evenimente”, a transmis domnul primar al comunei Albac, Petru Tiberiu Todea.

Ovidiu Culda


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Prezența unui urs semnalată în seara zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, în localitatea Muncelu (Baia de Arieș). A fost emis mesaj RO-Alert locuitorilor din zonă

Publicat

în

Prezența unui urs a fost semnalată în seara zilei de sâmbătă, 19 mai 2024, în localitatea Muncelu, aparținând de orașul Baia de Arieș. ISU Alba informează că a fost emis mesaj de avertizare prin RO-Alert, locuitorilor din zonă.

„A fost semnalată prezența unui urs în satul Muncelul, oraș Baia de Arieș. S-a emis mesaj RO-ALERT locuitorilor din zonă”, a transmis ISU Alba.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Un bărbat de 82 de ani a ajuns la spital, după ce a fost accidentat de un autoturism, pe o trecere de pitoni din Sălciua

Publicat

în

Marți, 14 mai 2024, în jurul orei 11.30, un tânăr de 21 de ani, din Baia de Arieș, în timp ce conducea un autoturism pe DN 75, pe raza localității Sălciua de Jos, a surprins și accidentat un bărbat de 82 de ani, din comuna Sălciua, care era angajat în traversarea străzii, pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului, pietonul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Intervenție a pompierilor militari din Câmpeni pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din Valea Arăzii, comuna Horea

Publicat

în

Pompierii militari din Câmpeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Valea Arăzii, comuna Horea.

„Secția de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în comuna Horea, satul Valea Arăzii. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Echipajele au ajuns la locul producerii incendiului. Incendiul este lichidat, a ars generalizat o locuință de aproximativ 7 mp. În urma incendiului, un copil, de sex feminin, în varsta de aproximativ 2 ani a necesitat îngrijiri medicale, prezetând arsura de gr. I la nivelul feței (suprafața arsă de aprox 2-3 cm). Totodată, a fost asistată medical și mama minorei, în vârstă de aprox. 26 ani, care a suferit o plagă tăiată la nivelul membrului superior stang. Ambele persoane sunt transportate de echipajul SMURD la CPU Câmpeni”, a mai transmis ISU Alba.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni