Rămâi conectat

Știri din zonă

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de târnosire a bisericii Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, de la Subpiatră – protopopiatul Câmpeni

Publicat

în

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Subpiatră, protopopiatul Câmpeni.

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a noii biserici, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

Adresându-se celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus: „Datorită adopțiunii divine primită prin Botez, noi ne adresăm familiar lui Dumnezeu, numindu-L «Tatăl nostru» sau «Vecine Dumnezeu», cum spunea Rainer Maria Rilke. Privilegiul acesta ne obligă să ne comportăm ca fii ai lui Dumnezeu, întrupând în existența noastră moralitatea Fericirilor, adică devenind prin lucrarea virtuților morale «alți hristoși» în lumea actuală. «Tatăl nostru», ce frumoasă expresie! Rudenii de gradul întâi cu Dumnezeu, care ne dă certitudinea că noi nu suntem abandonați într-un univers gol și înspăimântător. Dimpotrivă, ne aflăm sub aripile ocrotitoare ale providenței lui Dumnezeu pe Care Sfântul Apostol Pavel Îl numește «Părintele îndurărilor și a toată mângâierea»”.

La finalul slujbei, în semn de aleasă prețuire pentru osteneala și truda depusă pe parcursul anilor la edificarea și înfrumusețarea noului locaș de închinare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu i-a oferit maicii starețe Maria Răfăilă rangul de stavroforă. Obștea monahală de aici se află sub îndrumarea duhovnicească a părintelui ieromonah Ioil Sîngeorzan.

Potrivit tradiției, biserica de lemn a Mănăstirii de la Subpiatră (comuna Sălciua) a fost edificată în anul 1797, pe locul unui locaș de cult mai vechi, cunoscut sub denumirea de „Schitul Maicii Domnului”. Peste două secole, la data de 8 iunie 1997, a fost așezată piatra de temelie pentru noua biserică ce poartă hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Lucrările de zidire a locașului s-au încheiat în anul 2007, urmând ca în perioada anilor 2016-2020 să fie împodobit în haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Valentin Baci din Cugir.

sursa: reintregirea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Compartimentul de Asistență Socială al Comunei Bistra distribuie, după data de 5 a fiecărei luni, tichetele sociale pentru grădiniță

Publicat

în

Compartimentul de Asistență Socială al Comunei Bistra va începe distribuirea, după data de 5 mai 2024, a tichetelor sociale pentru grădiniță, aferente lunii aprilie 2024. Stimulentul educațional se acordă preșcolarilor care provin din familii cu venituri mici și este condiționat de prezența zilnică a copiilor la grădiniță.

Tichetele sociale pot fi ridicate de la sediul Primăriei Bistra, Compartimentul de Asistență Socială.

Potrivit Compartimentului de Asistență Socială,  un număr de 12 preșcolari, cu vârste între 3-6 ani, din comuna Bistra, beneficiază de tichetele sociale aferente lunii aprilie 2024.

„Aceste tichete sociale pentru grădiniță sunt un stimulent educațional. Tichetele pot fi folosite pentru achiziționarea produselor necesare preșcolarilor: produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite și articole școlare. Îi îndemn pe părinții care îndeplinesc condițiile conform legii să depună la Primărie dosarul cu actele necesare pentru a obține aceste tichete”, declară Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

Tichetul social pentru grădiniță are o valoare nominală lunară de 133 lei/copil.

Stimulentul educațional se acordă:

– din oficiu, copiilor cu vârsta de 3-6 ani, din familiile care beneficiază de venit minim de incluziune

– pe bază de cerere scrisă, copiilor cu vârsta de 3-6 ani, care se află în îngrijirea altei persoane, desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților, cu condiția ca veniturile pe persoană să nu depășească nivelul maxim de venit pentru acordarea venitului minim de incluziune: 879 lei/persoană, în funcție de dimensiunea familiei calculată

Tichetele sociale pentru grădiniță se acordă lunar, pe tot parcursul anului școlar. În anul școlar 2022-2023, prin Compartimentul de Asistență Socială a Comunei Bistra, au fost distribuite 125 de tichete, în valoare totală de 13.905 lei.

Stimulentul educațional este finanțat de la bugetul de stat și nu se ia în calcul la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistență socială.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Tânăr de 26 de ani din Vidra cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe DN 75

Publicat

în

Joi, 26 aprilie 2024, în jurul orei 03.50, polițiștii Postului de Poliție Bistra au depistat un tânăr de 26 de ani, din comuna Vidra, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 75, pe raza comunei Bistra, fiind sub influența băuturilor alcoolice și fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de   1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Investiție de 9 milioane de lei în modernizarea a două străzi din comuna Horea

Publicat

în

Primăria comunei Horea a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, proiectul care dorește modernizarea a peste 5 kilometrii de drum. Este vorba despre strada Bisericii și drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca.

Aproximativ 4,5 kilometrii din drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca și 500 de metri din strada Bisericii urmează să fie modernizat și reabilitat.

Conform documentației, pentru strada Bisericii se vor realiza următoarele lucrări:

– 10 cm strat din piatră spartă împământată;

– 15 cm strat din piatră spartă amestec optimal;

– 15 cm din balast;

– 21 cm strat din blocaj de piatră brută;

– panta transversală va fi de 4,00%.

Iar pentru drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca:

– 4 cm beton asfaltic

– 6 cm beton asflatic deschis

– 15 cm piatră spartă amestec optimal

– 20 m balast

– 18 cm sacrificare și reprofiliare pietruire existentă cu adaos de balast.

Necesitatea proiectului este justificată deoarece:

Pentru strada Bisericii: 

– lipsa amenajării traseului drumului în plan și spațiu

– sistemul rutier actual este reprezentat de deluviu nisipos slab argilos cu multe fragmente și blocuri stâncoase

– existența fagaselor longitudinale și transversale

– lipsa unei îmbărcăminți rutiere moderne

Pentru drumul vicinal Horea – Teiu- Preluca:

– sistemul rutier actual este reprezentat de pietruire recentă cu piatră spartă mare de carieră

– partea carsoabilă prezintă o serie de defecțiuni specifice drumurilor pietruite sau de pământ, de tipul gropilor

– lipsa unei îmbrăcăminți moderne

– lipsa dispozitivelor pentru colectarea și scurgerea apelor pulviale.

Data limită de depunere a ofertelor este de 15.05.2024. Valoarea aproximativă a investiției este de 8.751.526,07 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni