campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Administrație » Moțul, tulnicul și securea – elemente ce se regăsesc pe varianta adoptată la dezbaterea publică pentru alegerea stemei orașului Câmpeni

Moțul, tulnicul și securea – elemente ce se regăsesc pe varianta adoptată la dezbaterea publică pentru alegerea stemei orașului Câmpeni

Publicat în 20.12.2019 la ora 11:37

Joi, 12 decembrie 2019, în sala de ședințe din cadrul Primăriei Câmpeni s-a desfășurat o dezbatere publică și consultare a cetățenilor în scopul alegerii variantei reprezentative de stemă a orașului Câmpeni, acest eveniment fiind inițiat și organizat de către conducerea administrației publice locale.

Întrunirea a avut loc după ce în urmă cu aproape un an și jumătate Consiliul Local Câmpeni a decis însușirea variantei finale a proiectului de stemă a localității, dar care a fost respinsă ulterior în cadrul procedurii de avizare – după cum a menționat în cuvântul de debut primarul Ioan Călin Andreș.

Pentru adoptarea unei steme a localității, cadrul legal ce trebuie respectat este reprezentat de Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, Hotărârea nr. 25/2003 privind stabilirea metodologiei de elaborare, reproducere și folosire a stemelor județelor, municipiilor, orașelor și comunelor și Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Întrunirea de săptămâna trecută a fost unul dintre primii pași în acest sens, deoarece procedura de avizare a stemei cuprinde realizarea mai multe acțiuni: alegerea unor simboluri reprezentative pentru oraș; realizarea a cel puțin două variante de stemă care respectă metodologia Comisiei Naționale de Heraldică; descrierea stemelor și semnificația elementelor; dezbaterea și consultarea cetățenilor; hotărârea Consiliului Local de însușire a variantei finale a proiectului de stemă; trimiterea  documentației la Comisia Județeană de Heraldică Alba, la Biroul Zonal Cluj al Comisiei Naționale de Heraldică și ulterior, spre aprobare, la Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române.

La dezbaterea recentă, organizatorii au propus celor aproape 50 de participanți – între care s-au regăsit reprezentanți ai unor instituții, preoți, intelectuali sau diverși cetățeni din „Capitala Țării Moților”, reprezentanți ai administrației publice locale – trei variante de stemă care au fost prezentate și descrise cu amănunte, dintre care urma a fi aleasă una dintre ele prin vot deschis, prin ridicarea mâinii. Fără a putea participa personal până la sfârșitul întrunirii, am înțeles că în cadrul discuțiilor libere care au urmat a existat și o a patra variantă – aproape identică cu cea adoptată la final, dar având un fond de altă culoare – aceasta fiind propusă de unul dintre cetățenii participanți, care a adus la dezbatere și două variante proprii, dar care au fost descalificate de la început deoarece nu întruneau anumite condiții impuse de cadrul legal actual. În cadrul votului care a urmat, celelalte 3 variante au obținut un număr mult mai mic de voturi favorabile decât varianta câștigătoare, care a fost aleasă cu 41 de voturi „Pentru”, 2 voturi „Împotrivă” și 3 abțineri.

Conform explicației heraldice a culorilor și stemei, în descrierea variantei câștigătoare se menționează următoarele: „Scut verde timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri. În câmpul scutului, este reprezentat în argint un personaj masculin în costum popular, cu secure pe antebrațul stâng și sprijinind un tulnic cu mâna dreaptă. Coroana murală de argint cu trei turnuri semnifică rangul de oraș al localității. Scutul de culoare verde simbolizează bogățiile în păduri ale localității. Personajul îi reprezintă pe moți, locuitori din zona munților Apuseni și ai orașului Câmpeni. Culoarea argintie a personajului reprezintă bogățiile subsolului din zonă în metale prețioase, aur și argint. Securea de pe brațul personajului are dublă semnificație și simbolizează, pe de o parte, îndeletnicirea tradițională a locuitorilor orașului de exploatare a lemnului, păstrată până azi, iar pe de altă parte, securea a fost folosită și ca armă de luptă a moților pentru apărarea drepturilor. Tulnicul sprijinit pe umărul personajului are, de asemenea, dublă semnificație: instrument de suflat tipic zonei, folosit în toate ocaziile importante, ca mijloc de comunicare pe timp de pace sau de chemare la luptă.”

În concluzie, dacă această variantă de stemă adoptată prin vot la întrunire va trece cu bine  de toate comisiile și prin toți pașii menționați anterior, probabil că anul viitor „Capitala Țării Moților” va avea o nouă stemă sub forma unui scut de culoare verde sub o coroană cu trei turnuri, pe scut regăsindu-se un bărbat moț, cu un tulnic și o secure.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 240 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.