Rămâi conectat

Administrație

Moțul, tulnicul și securea – elemente ce se regăsesc pe varianta adoptată la dezbaterea publică pentru alegerea stemei orașului Câmpeni

Publicat

în

Joi, 12 decembrie 2019, în sala de ședințe din cadrul Primăriei Câmpeni s-a desfășurat o dezbatere publică și consultare a cetățenilor în scopul alegerii variantei reprezentative de stemă a orașului Câmpeni, acest eveniment fiind inițiat și organizat de către conducerea administrației publice locale.

Întrunirea a avut loc după ce în urmă cu aproape un an și jumătate Consiliul Local Câmpeni a decis însușirea variantei finale a proiectului de stemă a localității, dar care a fost respinsă ulterior în cadrul procedurii de avizare – după cum a menționat în cuvântul de debut primarul Ioan Călin Andreș.

Pentru adoptarea unei steme a localității, cadrul legal ce trebuie respectat este reprezentat de Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, Hotărârea nr. 25/2003 privind stabilirea metodologiei de elaborare, reproducere și folosire a stemelor județelor, municipiilor, orașelor și comunelor și Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Întrunirea de săptămâna trecută a fost unul dintre primii pași în acest sens, deoarece procedura de avizare a stemei cuprinde realizarea mai multe acțiuni: alegerea unor simboluri reprezentative pentru oraș; realizarea a cel puțin două variante de stemă care respectă metodologia Comisiei Naționale de Heraldică; descrierea stemelor și semnificația elementelor; dezbaterea și consultarea cetățenilor; hotărârea Consiliului Local de însușire a variantei finale a proiectului de stemă; trimiterea  documentației la Comisia Județeană de Heraldică Alba, la Biroul Zonal Cluj al Comisiei Naționale de Heraldică și ulterior, spre aprobare, la Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române.

La dezbaterea recentă, organizatorii au propus celor aproape 50 de participanți – între care s-au regăsit reprezentanți ai unor instituții, preoți, intelectuali sau diverși cetățeni din „Capitala Țării Moților”, reprezentanți ai administrației publice locale – trei variante de stemă care au fost prezentate și descrise cu amănunte, dintre care urma a fi aleasă una dintre ele prin vot deschis, prin ridicarea mâinii. Fără a putea participa personal până la sfârșitul întrunirii, am înțeles că în cadrul discuțiilor libere care au urmat a existat și o a patra variantă – aproape identică cu cea adoptată la final, dar având un fond de altă culoare – aceasta fiind propusă de unul dintre cetățenii participanți, care a adus la dezbatere și două variante proprii, dar care au fost descalificate de la început deoarece nu întruneau anumite condiții impuse de cadrul legal actual. În cadrul votului care a urmat, celelalte 3 variante au obținut un număr mult mai mic de voturi favorabile decât varianta câștigătoare, care a fost aleasă cu 41 de voturi „Pentru”, 2 voturi „Împotrivă” și 3 abțineri.

Conform explicației heraldice a culorilor și stemei, în descrierea variantei câștigătoare se menționează următoarele: „Scut verde timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri. În câmpul scutului, este reprezentat în argint un personaj masculin în costum popular, cu secure pe antebrațul stâng și sprijinind un tulnic cu mâna dreaptă. Coroana murală de argint cu trei turnuri semnifică rangul de oraș al localității. Scutul de culoare verde simbolizează bogățiile în păduri ale localității. Personajul îi reprezintă pe moți, locuitori din zona munților Apuseni și ai orașului Câmpeni. Culoarea argintie a personajului reprezintă bogățiile subsolului din zonă în metale prețioase, aur și argint. Securea de pe brațul personajului are dublă semnificație și simbolizează, pe de o parte, îndeletnicirea tradițională a locuitorilor orașului de exploatare a lemnului, păstrată până azi, iar pe de altă parte, securea a fost folosită și ca armă de luptă a moților pentru apărarea drepturilor. Tulnicul sprijinit pe umărul personajului are, de asemenea, dublă semnificație: instrument de suflat tipic zonei, folosit în toate ocaziile importante, ca mijloc de comunicare pe timp de pace sau de chemare la luptă.”

În concluzie, dacă această variantă de stemă adoptată prin vot la întrunire va trece cu bine  de toate comisiile și prin toți pașii menționați anterior, probabil că anul viitor „Capitala Țării Moților” va avea o nouă stemă sub forma unui scut de culoare verde sub o coroană cu trei turnuri, pe scut regăsindu-se un bărbat moț, cu un tulnic și o secure.

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Au început lucrările la noul pod peste râul Arieș, din Câmpeni

Publicat

în

Au început lucrările la noul pod peste râul Arieș, la Câmpeni, a anunțat primarul Cristian Dan Pașca. Investiția de peste 8 milioane de lei urmează  să fie finalizată în următorii doi ani.

Contractul de lucrări pentru realizarea noului pod peste râul Arieș, pe strada Izvoarelor, a fost semnat la începutul lunii martie.

„Am început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni – Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție. Reamintesc faptul că este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”, a scris pe Facebook Cristian Dan Pașca, primarul orașului Câmpeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Primăria Câmpeni investește peste 2,7 milioane de lei, în modernizarea străzilor Gării și Izvoarelor

Publicat

în

Primăria orașului Câmpeni a scos la licitație pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice proiectul care prevede modernizarea străzilor Gării și Izvoarelor. Proiectul prevede renovarea unei porțiuni de aproximativ 1100 de metri de drum.

Strada Gării începe de la fostul Departament ISU Câmpeni și se continuă până la începutul străzii Izvoarelor, lungimea străzii propuse pentru modernizare fiind de 770 de metri. Iar strada Izvoarelor începe de la finalul străzii Gării și se continuă spre Sud-Vestul orașului, lungimea străzii care urmează să fie reabilitată fiind de 330 de metri.

„Această modernizare a străzilor, mai ales strada Gării, ajută deoarece acolo se află Liceul Tehnologic Silvic, pentru că se modernizează întreaga stradă, noi în acest moment având o singură porțiune modernizată. Aceste două străzi au fost modernizate ultima oară în urmă cu 15-20 de ani”, a declarat Cristian Dan Pasca, primarul orașului Câmpeni.

Conform documnetației, următoarele lucrări urmează să fie efectuate pentru modernizarea celor două străzi:

– reducerea costurilor de exploatare a vechiculelor;
– sporirea capacității de circulație;
– realizarea unui confort sporti pentru participanții la trafic;
– sporirea siguranței circulației;
– reducerea numărului de accidente;
– reducerea semnificativă a poluării mediului prin reducerea noxelor și a zgomotului;
– structura rutieră nouă formată din straturi de material granular și îmbrăcăminte bituminoasă;
– trotuare;
– rigole pereate, de acostament și carosabile;
– podețe: reabilitate;
– ziduri de șprijin.

Străzile propuse spre modernizare sunt într-o stare avansată de degradare și necesită modernizare. Structura rutieră existentă este alcătuită din cale de beton de 15 cm grosime, așezată pe un strat din balast de 15-30 cm grosime. Pe ultima porțiune a străzii Izvoarelor există o simplă pietruire. Nu există marcaje, iar semnalizarea este precară și necorespunzătoare.

Data limita depunere a ofertelor este 22.04.2024. Valoarea investiției este de 2.770.474,70 lei.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Asociere între CJ Alba și Consiliul Local Câmpeni, în vederea construcției unui HELIPORT în Capitala Țării Moților

Publicat

în

Consiliul Județean Alba se va asocia cu Consiuliul Local Câmpeni, în vederea construcției unui HELIPORT, în capitala Țării Moților, care să deservească urgențele medicale din zona Munților Apuseni.

Într-o primă etapă, cele două părți se asociază pentru realizarea studiilor: meteorologic, topografic și de obstacolare și geotehnic pentru a determina dacă terenul studiat este adecvat pentru realizarea heliportului.

Valoarea estimată pentru realizarea acestor studii este de 200.000 de lei, cu TVA. Fiecare asociat va asigura jumătate din valoare, respectiv 100.000 de lei, cu TVA.

În etapa a doua, cele două administraţii se vor asocia pentru realizarea studiului de fezabilitate, care va cuprinde soluția constructivă, descrierea, din punct de vedere tehnologic, constructiv, tehnic, funcţional-arhitectural şi economic, a principalelor lucrări pentru investiţia de bază, corelată cu nivelul calitativ, tehnic şi de performanţă ce rezultă din indicatorii tehnico-economici propuşi. Acordul de asociere este încheiat pe o perioadă de 2 ani, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional, la solicitarea motivată a oricărui asociat.

Heliportul public care se dorește a se construi în Câmpeni va deservi atât Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de boli cronice Câmpeni, cât și toate urgențele din zona Munților Apuseni.

„Existența acestui heliport va contribui la salvarea de vieți omenești, prin reducerea timpului de preluare și transport a bolnavilor cu elicopterul SMURD la alte spitale sau centre medicale din regiune. Pentru ca în situaţii de urgenţă: inundaţii, înzăpeziri, cutremure, incendii de suprafaţă, accidente cu victime multiple sau stare de război, să poată ateriza elicoptere care execută acest gen de misiuni, heliportul este dimensionat pentru cel mai mare elicopter care operează în ţară în acest moment”, se arată în expunerea de motive.

Heliportul, care va putea fi utilizat atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, este în fapt un aerodrom utilizat exclusiv pentru elicoptere. El va avea un spațiu de aterizare cu o rază de 50 de metri, special amenajat pentru a permite aterizarea și decolarea elicopterelor, dispunând de indicatoare privind direcția vântului, sistem de balizaj și lumini de semnalizare, sisteme anti-incendiu.

Totul va fi desfășurat pe o suprafață de aproximativ 5.000 mp, în care vor fi cuprinse și sistemele de alimentare cu combustibil, mentenanță, stație pentru observarea fenomenelor meteo, spațiu administrativ, parcare, drum de acces etc.

Despre amenajarea unui heliport în Ţara Moţilor s-a vorbit încă din 2018, când primarul din acea vreme, Călin Andreş, a solicitat Guvernului sprijin financiar pentru achiziţionarea unui teren, pe care ar urma să se construiască ulterior, cu bani de la bugetul local, un heliport.

Mai târziu, amenajarea unui heliport în oraşul Câmpeni care să fie finanţat de CJ Alba cu 50% din suma necesară investiţiei s-a numărat printre amendamentele propuse la proiectul bugetului pe anul 2021 de către consilierii judeţeni social-democraţi, fără a fi aprobat la vremea respectivă.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni