Rămâi conectat

Câmpănari

Produsele de patiserie din Câmpeni au ajuns pe rafturile hypermarketului Auchan din București

Publicat

în

Pasiunea pentru dulciuri și produsele de patiserie a tinerei Alexe Cristina, din Câmpeni, au făcut ca micuța ei afacere „Din Apuseni” să fie recunoscută pe plan național, iar Cremșnitul produs de ea să fie acum disponibil pe rafturile hypermarketului Auchan din București.

„Povestea acestei prăjituri reinventate a pornit de la o familie tânără, cu doi copii, din Câmpeni, care ne-a călcat pragul, la începutul acestui an. Familia aceasta are o mică fermă de porci de mangalița pe care ii crește pe dealurile din Apuseni. Probabil că acum te întrebi ce are asta de-a face cu cremșnitul. Ei bine, o să vezi că e foarte interesant și îți vom dezvălui totul.

Așa am descoperit noi că mangalița este considerată „uleiul de măsline cu 4 picioare” și am fost curioși să degustăm foile de cremșnit preparate cu osânză de mangalița de acești producători, în mica lor fabrică din Câmpeni, Alba, unde lucrează doar tânăra proprietară împreună cu încă trei fete. Ne-a plăcut atât de mult gustul acestor foi din ingrediente naturale (pentru că ele nu conțin decât făină, untură de mangalița, apă, sare și oțet) și ne-a încântat peste măsură ideea de a reinventa cremșnitul de odinioară, încât am schimbat total rețeta – cremă de vanilie curată, frișcă din lapte pur și foi cu osânză de mangalița, renunțând astfel la alte ingrediente și la uleiul de palmier.

Și, pentru că am promis că îți vom spune toată povestea, uite aici și mărturia tinerei producătoare: “Am început de anul trecut să lucrez la proiectul acesta. Pentru că nu mai făcusem panificație, am tot testat rețetele. Ne-am dorit ceva cât mai natural pentru copiii noștri, care sunt mici. Și… mi-am dorit să vin cu ceva original, cu un produs de nișă. Din fericire, în plină pandemie, Auchan ne-a dat o șansă, a declarat Cristina Alexe”.

Povestea este despre un start-up românesc,“Din Apuseni”, susținut de noi, Auchan, și de voi, clienții care alegeți să vă răsfățați cu un cremeș adevărat. Noi, la Auchan, iubim tradițiile, de aceea susținem producătorii locali și reinventăm lucrurile simple”, au scris reprezentanții lanțului de Hypermarket-uri Auchan în secțiunea dedicată prezentării Cremșnitului din Câmpeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Câmpănari

Câmpenarul Iosif Trifuț, ultimul meşter opincar din Munţii Apuseni

Publicat

în

Ultimul meșter opincar din Munții Apuseni se numește Iosif Trifuț, are 67 de ani, este din Câmpeni, iar meseria de opincar o practică de 52 de ani.

A făcut școala profesională de 2 ani, iar apoi a fost maistru la cooperativa meșteșugărească din Câmpeni: „În familie nu aveam pe nimeni care să cunoască meșteșugul. Pe vremea aceea era școala profesională cu repartiție”, povestește bărbatul.

Cândva încălţămintea de bază a moţilor, opincile sunt acum mai apreciate de turiştii străinii decât de localnici, dar Iosif Trifuț se încăpățânează să ducă mai departe tradiția.

• Opinci lucrate manual, cu instrumente vechi de sute de ani

Toate opincile și alte încălțări făcute de domnul Trifuț sunt lucrate manual, cu o mașină veche de 150 de ani, de pe vremea austro-ungară: „Am cumpărat-o de la un domn, care tot cizmar a fost, care o folosise tatăl său înaintea lui”, spune bărbatul.

Meșterul din Câmpeni merge în toate târgurile de meșteri populari unde este invitat, are pagină de Facebook – Opinci Câmpeni – și primește solicitări chiar și din străinătate.

• Cuiele de lemn, secretul încălțărilor „ca pe vremuri”

Maria Trifuț,soția meșterului, a dezvăluit pentru ziarulunirea.ro și care este secretul încălțărilor ”ca pe vremuri”, și anume folosirea cuielor de lemn: „Dacă am pune cuie de fier, acelea ruginesc și intră apa în papuci, iar oamenii s-ar uda la picioare. Cuiele de lemn se umflă ca un dop de plută și nu dau voie să intre apa”, explică femeia.

O altă diferență între un papuc modern și unul făcut manual, este și faptul că în încălțămintea lucrată manual și din piele naturală, picioarele nu transpiră. La papucii confecționați de familia Trifuț, inclusiv tocurile sunt făcute din bucăți de talpă, din piele, și acestea lucrate manual.

Fie că vorbim de pantofi, opinci dacice sau opinci din partea Banatului sau modele cum se purtau pe vremuri, confecționate din cauciuc, totul este lucrat în cel mai mic detaliu manual, fiind modele unicat în România.

• Un israelian, ucenic în atelierul din Câmpeni

Cu toate că dorinţa cea mai mare a familiei este să ducă mai departe tradiţia şi să nu o lase să se piardă, meșterii spun că tineretul din ziua de azi nu se implica în aşa ceva pentru că e o meserie grea.

Și pentru că oamenii se bucură să învețe pe oricine dorește tainele confecționării opincilor, un bărbat din Israel a fost timp de trei zile ucenic în atelierul de la Câmpeni: „A venit o familie din Israel, un bărbat, că vrea să învețe. Ne-am întâlnit la târg, i-a plăcut foarte mult ce avem expus și ne-a spus că ar vrea să învețe meseria de opincar. Nu ne-a venit să credem că omul acela ne va călca pragul. A stat cam trei zile la noi, apoi a fost nevoit să plece, fiind înrolat în război. După 3 ani, ne-am regăsit la Sibiu, vrea să revină la noi să învețe. Rândul trecut, după 3 zile, și-a făcut el singur opinci”, povestesc Maria și Iosif Trifuț.

Prețurile unei perechi de opinci variază între 250-300 de lei, iar cizmele costă 600 de lei. Pot fi cumpărate din târgurile unde merge familia Trifuț sau prin intermediul paginii de Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Câmpănari

Mihaela Mih-Dehelean, originară din Câmpeni, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Publicat

în

Mihaela Mih-Dehelean, originară din Câmpeni, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”.

”Campionatul Balcanic 2024. Am reușit să ating cea mai înaltă treaptă a podiumului și cea mai mare performanță din cariera mea de sportiv. Am devenit campioană balcanică într-un sport în care cea mai mică eroare răstoarnă ani de zile de muncă, sute de speranțe și mii de sacrificii care nu se văd dar care contează.

Am crezut atunci când alții poate s-ar fi îndoit, am luptat împotriva slăbiciunilor omenești atunci când poate mulți ar fi găsit în ele o justificare pentru eșec și am avut tenacitatea de a vedea obiectivul și nu obstacolele. Am învins pentru că am știut cum și mai ales când să nu renunț la un vis cât o viață.

Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru că mi-a dat harul reușitei, soțului meu Emil pentru susținere, băiatului meu Mihai pentru dragostea altruistă, antrenorului meu Călin Brehaiță pentru că a știut să genereze prin știința pregătirii, o mare performanță și echipei Federației Române de Culturism și Fitness.

Pentru mine faptul că mi-am reprezentat țara la un astfel de nivel a fost o onoare și o responsabilitate majoră. În rest știu că se poate mai mult și știu că azi e o etapă către o performanță care nu se oprește aici. Azi, am demonstrat că se poate.

Azi, am ridicat o cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament. Mulțumesc tuturor!”, a scris Mihaela Mih-Dehelean pe rețelele de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Câmpănari

Ciclistul George Bursuc, locul I în clasamentul general la „Moving Challenge by Fortech”, cu peste 10.000 de km pedalați

Publicat

în

George Bursuc, tânărul pasionat de ciclism din Țara Moților, a reușit o nouă performanță notabilă în aceste zile și a obținut locul I în clasamentul general, la „Moving Challenge by Fortech”, pe proba de Biking.

Moving Challenge organizat de Fortech, a ajuns anul acesta la a 5-a ediție, fiind și prima ediție în care au fost acceptați și participanți din afară, pe bază de invitație de la angajații companiei.

Competiția a durat 6 luni, între 1 mai si 1 noiembrie 2023 și s-a desfășurat pe 4 probe: mers pe jos, alergat, pedalat și toate 3 combinate.

George s-a axat pe proba de pedalat, fiind pasiunea sa și a reușit să acumuleze pe perioada provocării 10.367 km, clasandu-se pe primul loc în clasamentul general.

„Nu era doar despre kilometri, ci era gândit în așa fel încât să te scoată zilnic din casă. Spre exemplu, dacă pedalai 20 km/zi primeai 40 puncte. După 20 km, primeai 0.5p/km. În concluzie, dacă ratai o zi, cele 40 de puncte acumulate pentru 20 km pedalati cu cel mai ușor punctaj de obținut, îi recuperai în altă zi pedaland 100 km (20 km pentru cele 40 de puncte zilnice și încă 0.5px80km=40 puncte de recuperat).

De asemenea, la fiecare nivel la care ajungeai acumulând puncte, primeai un premiu din partea Fortech: lanternă frontală, tricou, hanorac, pelerină ploaie, boxa portabilă și rucsac de drumeții. Pe lângă acestea, câștigătorii primeau vouchere la Decathlon, astfel: 1.000 lei locul 1, 500 lei locul 2, 400 lei locul 3.

A fost o experiențăcare mi-a plăcut foarte mult, fiind prima provocare care m-a ținut „în priză” pe o perioada atât de lungă și care te premia cu cât ești mai activ. De asemenea, a fost și un bun antrenament pentru restul competițiilor la care am participat, care m-a ajutat să obțin rezultate mult mai bune decât în anii anteriori. Însă, nu aș fi ajuns aici fără sacrificii: trezit devreme, împărțit între facultate, muncă și alte activități, pedalat chiar și până după miezul nopții în unele zile în care nu s-a putut altfel, totul pentru atingerea acestui obiectiv. Din fericire, am avut parte de vreme bună în general și am scăpat fără accidentări. Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ferit, având în vedere că în cei 10.000+ km am fost destul de expus traficului și s-ar fi putut întâmplă multe. „Sper cu nerăbdare să fiu invitat și la ediția din anul urmator și îi mulțumesc prietenului meu Gabi pentru oportunitate”, a declarat George Bursuc.

De asemenea, anul acesta, din ianuarie și până în momentul publicării acestui articol, George a reușit sa acumuleze 13.300 de kilometri pedalați.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni