campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Pușcatul cu carbid în Postul Paștelui – o tradiție păstrată an de an de tinerii din orașul Câmpeni

Pușcatul cu carbid în Postul Paștelui – o tradiție păstrată an de an de tinerii din orașul Câmpeni

Publicat în 28.04.2019 la ora 13:07

Pușcatul cu carbid a rămas pentru numeroși tineri din orașul Câmpeni cel mai așteptat moment ce marchează Învierea Domnului Iisus Hristos, aceștia „bubuind” pe dealurile din apropiere pe toată perioada Postul Paștelui, dar mai ales în Săptămâna Mare și în noaptea de Înviere, în timpul slujbelor religioase oficiate de cele câteva biserici din oraș.

Deși acest obicei s-a desfășurat fără întrerupere, în Postul Paștelui din 2019 a fost parcă mai „îndârjit” ca niciodată, iar zeci de tineri au mers pe „Dealul de sub Releu” din partea de est a orașului și în alte locuri la pușcat, această activitate devenind practic și un mod de distracție a acestora. Astfel, zi de zi au existat tineri „la datorie” care trebuiau să se ocupe de toate cele necesare pentru pușcat: țevi din fier cât mai mari sudate la un capăt, carbid, apă, foc menținut permanent, dar și alte lucruri ce țin de buna organizare a obiceiului.

Povestind cu câțiva dintre tinerii participanți, am înțeles că în acest an s-a cumpărat carbid în valoare de câteva zeci de mii de lei – bani cheltuiți în principal din buzunarul propriu – pentru a alimenta țevile și a pușca până spre miezul nopții sau chiar mai mult. Din această cauză au existat și sesizări făcute la Poliție datorită zgomotului puternic auzit nu doar la casele din apropiere, ci în tot orașul. Însă, în ciuda acestor sesizări, tinerii din oraș au pușcat zi de zi fără a se descuraja, acest obicei devenind unul tradițional în oraș, de „alungare a spiritelor rele” – după cum au declarat unii.

Pe internet se găsesc mai multe filmulețe ce prezintă acest obicei din diverse localități din Munții Apuseni, iar unul dintre acestea este cel realizat în Postul Paștelui din 2018 de către Iulius Cioara, originar din Câmpeni, în prezent student în anul II la Media Digitală, în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj Napoca. Acesta a precizat că mai înainte a fost și el unul dintre „pușcașii” din Câmpeni, iar acum este implicat în mai multe ONG-uri, atât ca voluntar cât și ca membru fondator, iar principala ocupație a lui este fotografia și videografia.

„Am decis să fac acest clip deoarece participam de mic la acea tradiție și am constatat că nu prea se știa de existența ei în zona Clujului. Mulți dintre cei cărora le povesteam de ”pușcat”, îmi ziceau că și în zona lor se practică ceva asemănător, însă doar în preajma Anului Nou.” a mai adăugat tânărul student din Câmpeni.

Tradiția pușcatului cu carbid în Postul Paștelui nu este prezentă doar în „Capitala Țării Moților” ci în marea majoritate a localităților din Munții Apuseni – mai mult ca sigur că tinerii din toate comunele de aici transmit mai departe acest obicei. Vechimea acestuia nu este cunoscută în mod cert, probabil că se pușcă cu carbid de câteva zeci de ani încoace, însă obiceiul a devenit cu timpul unul statornic, care ar fi regretabil să se piardă pe viitor, asemenea altor tradiții care sunt de la an la an tot mai puțin prezente.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 943 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.