Rămâi conectat

Actualitate

Acum 237 de ani, Crișan, unul din conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania s-a sinucis spânzurându-se cu nojițele de la opinc, în închisoare

Publicat

în

Gheorghe Crișan (Marcu Giurgiu, zis Crișan) (n. 1733 – d. 13 februarie 1785), a fost, împreună cu Horea și Cloșca, un conducător al răscoalei din Transilvania din 1784. S-a născut în 1733 în localitatea Vaca, azi satul Crișan, comuna Ribița, județul Hunedoara.

A comandat acțiunile țăranilor răsculați din Zarand, activând apoi la Câmpeni, Abrud și Cricău. Din tabăra sa a pornit, în numele lui Horea, ultimatumul țăranilor (11 noiembrie 1784) ce au luptat apoi împotriva trupelor austriece în Zarand, la Brad și la Hălmagiu. După reprimarea răscoalei, a fost prins (30 ianuarie 1785) și închis la Alba Iulia.

Lui Marcu Giurgiu i se spunea Crișan, pentru că era de loc din ținutul Zarandului, ținut prin trece Crișul Alb, iar locuitorilor de aici li se mai spuneau și „crișeni”, fapt pentru care și lui Marcu Giurgiu oamenii i-au spus „Crișan”.

După înăbușirea răscoalei în decembrie 1784, Crișan încercat să se ascundă, cu gândul ca în primăvara lui 1785 să reia lupta, dar a fost prins tot prin trădare precum Horea și Cloșca și încarcerat alături de aceștia la Alba Iulia. Crișan a fost trădat de către nouă țărani în frunte cu preotul greco-catolic Moise din satul Cărpeniş, fiind prins pe drumul ce duce spre Ponor, de un regiment al armatei imperiale austriece.

Imediat după capturare, Crișan a fost dus la Abrud, bătut și interogat de către maiorul Pückler, pentru ca în final să fie dus la Alba Iulia și întemnițat în celula aflată sub clădirea Gărzii Mari a cetății. Știind ce avea să urmeze și nedorind să fie batjocorit de către călăii săi, Crișan se va spânzura cu nojițele de la opinci, la data de 13 februarie 1785

La 13 februarie 1785 Crişan a fost găsit mort în celulă. El s-a sinucis prin strangulare, profitând de faptul că nu era păzit de santinele în interiorul celulei sale şi ştiind ce soartă îl aşteaptă la finalul judecăţii.

Trupul său a fost totuşi tăiat în bucăţi şi expus în diferite localităţi din Munţii Apuseni unde autorităţile au considerat că faptele sale au fost mai violente, ca avertisment şi exemplu pentru cei care ar mai îndrăzni pe viitor să se mai răscoale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Eroul național Avram Iancu, sărbătorit la Câmpeni cu ocazia împlinirii a 200 de ani de naștere

Publicat

în

Câteva sute de participanți – elevi, locuitori ai orașului sau din împrejurimi și numeroși invitați sosiți din alte părți – s-au reunit azi după amiază în „Capitala Țării Moților” pentru a aniversa 200 de ani de la nașterea „Crăișorului Munților”.

Adunarea populară a moților a debutat cu marșul sutelor de elevi de la unitățile de învățământ din Câmpeni spre piața centrală a orașului, acolo unde s-au reunit toți participanții în fața statuii eroului, așteptați în sunetele Fanfarei Județului Alba, dirijată de Coriolan Honcaș.

Despre viața și personalitatea lui Avram Iancu au vorbit în cadrul evenimentului primarul Cristian Dan Pașca, profesorul Claudiu Bendea, prof. univ. dr. Dumitru Acu – președintele ASTRA și Tiberiu Groza – președintele Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu”, iar din partea organizatorilor a fost depusă o singură coroană de flori la statuia eroului.

În partea a doua a întrunirii au fost prezentate programe artistice dedicate lui Avram Iancu și susținute de către grupurile de elevi de la Școala Gimnazială din Avram Iancu, Liceul Tehnologic Silvic, Colegiul Național „Avram Iancu” și Școala Gimnazială Câmpeni.

Evenimentul prezentat de prof-dr. Mirela Mocan a făcut parte din seria de acțiuni aniversare ce se organizează în țara noastră în „Anul Avram Iancu”, fiind organizat de către Primăria, Consiliul Local și Centrul Cultural „Avram Iancu” Câmpeni, Consiliul Județean Alba, Despărțământul ASTRA „Iosif Șterca Șuluțiu” Abrud – Câmpeni, filiala locală a Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu”, Colegiul Național „Avram Iancu”, Liceul Tehnologic Silvic, Școala Gimnazială Câmpeni.

Ovidiu Culda


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Marți, 21 mai 2024: Adunarea populară a moților la Câmpeni, cu ocazia sărbătoririi bicentenarului nașterii marelui erou Avram Iancu

Publicat

în

Marți, 21 mai 2024, va avea loc la Câmpeni, în Piața Avram Iancu, Adunarea populară a moților cu ocazia sărbătoririi bicentenarului nașterii marelui erou Avram Iancu.

Programul manifestării:

Ora 12:45 – Marșul elevilor spre centrul orașului – Piața Avram Iancu
Ora 13:00 – Prezentarea istorică a activității marelui erou
Ora 13:20 – Spectacol artistic dedicat marelui erou Avram Iancu
Grupul de elevi de la Școala Generală din Avram Iancu
Grupul de elevi de la Școala Gimnazială din Câmpeni
Grupul de elevi de la Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni
Grupul de elevi de la Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni

Anul 2024 a fost instituit ca „Anul Avram Iancu”, printr-o lege care a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 14 iulie 2023.

Proiectul de lege pentru instituirea anului 2024 ca „Anul Avram Iancu” a fost aprobat de plenul Camerei Deputaţilor la 20 iunie 2023. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Avram Iancu, conducător al Revoluţiei române din Transilvania de la 1848-1849, supranumit ‘Crăişorul Munţilor’, s-a distins, odată cu începutul mişcării revoluţionare din primăvara anului 1848, printr-un spirit înfocat pentru libertate, dar, mai curând decât oricare dintre contemporanii săi, el şi-a aplecat ochii spre moţii din Munţii Apuseni, arată istoricul Silviu Dragomir (1888-1962) în lucrarea sa „Avram Iancu” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1965).

„Înţelegând prea bine condiţiile aspre de viaţă în care se zbătea această populaţie săracă, Iancu devine tribunul ei, apărându-i drepturile, inspirându-i încredere în dreptatea cauzei şi luptând cu sabia pentru a-i asigura izbânda. De aceea îl urmează moţii fără şovăire. Acesta-i secretul popularităţii sale”, scrie Silviu Dragomir în lucrarea amintită.

Avram Iancu s-a născut la Vidra de Sus, în 1824, potrivit volumului ”Dicţionar biografic de istorie a României” (Editura Meronia, 2008).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ziua Pământului, marcată de pompierii militari din Câmpeni printr-o acțiune de ecologizare

Publicat

în

Pompierii din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni au participat in cursul zilei de ieri la o acțiune de ecologizare alături de alte instituții din județul nostru.

Acțiunea de ecologizare a avut loc pe malul râului Arieș și afluenții acestuia pe raza localităților Câmpeni, Abrud, Roșia Montană, Bistra, Lupșa, Sălciua și Baia de Arieș.

Ziua Pământului este marcată anual pe 22 aprilie de peste un miliard de oameni din 193 de țări. Sărbătoarea mondială a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în urmă cu zece ani, pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice dar și pentru a sublinia dorința comună a statelor membre de dezvoltare echilibrată, stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

Felicitări tuturor pentru implicare și spiritul civic de care ați dat dovadă!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni