Rămâi conectat

Știri din zonă

La Scărișoara Nouă din județul Satu Mare, emoționantă întâlnire a moților din Scărișoara cu urmașii strămoșilor lor

Publicat

în

Recent, un grup de copii, câțiva părinți și cadre didactice din comuna Scărișoara au participat la o întâlnire emoționantă la Scărișoara Nouă, județul Satu Mare, cu urmași ai străbunilor lor strămutați la Scărișoara Nouă din comuna Pișcolt, județul Satu Mare, în urma reformei agrare din 1921, organizatorii acestei inedite întâlniri fiind Fănica Moldovan, Valeria Gaj, Constanța Costea și Ioan Gaja.

Au trecut aproape 100 de ani de când moții din Scărișoara și localitățile învecinate din Munții Apuseni au părăsit cu nostalgie munții pentru a se stabili în zona de câmpie a județului Satu Mare. N-au luat cu ei bunuri materiale ci partea spirituală, identitară: graiul moțesc, tradițiile, biserica și tot ce ținea de specificul Țării Moților. Așa se explică înființarea unor localități denumite după ținutul din care au plecat: Scărișoara Nouă, Horea, Avram Iancu. Legătura dintre comunitățile înființate acolo și cei rămași aici a fost una permanentă, neîntreruptă. A existat tot timpul o vizită reciprocă între rudenii, iar în momente de bucurie sau de tristețe, moții și-au fost alături unii altora. Ba, mai mult, în ultimii ani moții de aici au participat de fiecare dată la hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din satul Scărișoara Nouă, ocazie cu care și-au vizitat și rudele.

Cu ocazia unui pelerinaj la această mănăstire, doamna Fănica Moldovan, secretar general al Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu”, moață originară din comuna Scărișoara și cu rudenii în Scărișoara Nouă, consultându-se cu părintele stareț Arhimandritul Spiridon, a propus organizarea unei întâlniri a copiilor de moți de la munte cu cei de la câmpie în vederea cunoașterii și promovării culturii și tradițiilor înaintașilor noștri. Propunerea a fost transmisă și acceptată de doamna Valeria Gaja, președinta Filialei Scărișoara a Societății „Avram Iancu” și s-a convenit ca întâlnirea să aibă loc în zilele de 22-23 iulie 2023 la Scărișoara Nouă. Este de apreciat faptul că, deși stabilită la Cluj, doamna Fănica Moldovan păstrează o strânsă legătură cu localitățile din Apuseni și din Satu Mare, prin vizite destul de dese și participarea la unele evenimente din viața comunităților. De această dată, doamna Moldovan s-a alăturat cu familia grupului de moți asigurând filmarea activităților prin domnul Onisie Câmpan de la Filiala din Cluj Napoca, iar de la Filiala din Horea a fost prezentă președinta Cristina Neag împreună cu doi copii. Totodată, dascălii din Scărișoara – Valeria și Ioan Gaja, Constanța Costea și Mihaela Jurj – precum și profesoara Rodica Jurj din Scărișoara Nouă s-au ocupat de pregătirea copiilor pentru ca întâlnirea să fie cât mai plăcută și mai interesantă.

„Ajunși în sat ne-am cazat la „Sfântul Ioan Botezătorul”, după care, îmbrăcați în tradiționalele costume populare, ne-am deplasat la Muzeul Etnografic intonând pe ulițele satului însuflețitorul cântec patriotic „Din Țara Moților noi am venit”, acompaniați fiind de taragotistul Nicolae Olar, fiu de moț. În fruntea grupului pășeau doi pui de moți purtând o cunună din cetină de brad care încadra portretul lui Avram Iancu, iar împrejur se aflau câteva obiecte specifice Țării Moților: un tulnic, un ciubăraș, un tioc de rășină, un ștergar moțesc. Am fost întâmpinați cu emoție în curtea muzeului de un grup de copii alături de doamna profesoară Rodica Jurj și câțiva săteni. Am vizitat muzeul în care erau expuse obiecte ce aminteau de traiul moților. Activitatea a continuat la Căminul Cultural cu o șezătoare moțească, unde copiii noștri au prezentat câteva întâmplări adevărate, culese de la bătrânii satului: Povestea cu cojile de pâine, Cuptorul Todiții, Și noi avem pâine, Două veri și numa’ o iarnă, etc., dar s-au interpretat și câteva cântece patriotice. La rândul lor, și gazdele noastre ne-au încântat cu un frumos program artistic și, după ce ne-au ospătat cu bunătăți culinare, totul s-a încheiat armonios cu o tradițională țarină moțească. Ne-am deplasat apoi împreună la biserica satului unde s-au cântat câteva pricesne. Am vizitat pe urmă zona de frontieră, o curiozitate pentru unii copii. La întoarcere, după cina servită la mănăstire, am vizitat și muzeul mănăstirii, fiind impresionați de valoarea exponatelor. Duminică am participat la Sfânta Liturghie unde grupul nostru a cântat frumoase pricesne, unele interpretate de talentata Iuliana Jurj. În urma întâlnirii cu urmașii moților noștri putem afirma cu bucurie că ospitalitatea moțească se simte peste tot. De aceea se cuvine să mulțumim în primul rând părintelui stareț Arhimandritul Spiridon pentru cazare, masă și binecuvântare. Ne-am bucurat de asemenea de ospitalitatea cu care am fost primiți de familia Vasile și Voichița Dobra din sat – rudele doamnei Moldovan. Aici copiii au admirat o grădină bogată din care au savurat fructe delicioase. Mulțumim conducerii Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu” pentru implicare în organizarea activității, de asemenea Primăriei comunei Scărișoara care ne-a sprijinit în demersul nostru.

Întâlnirea de la Scărișoara Nouă nu a rămas fără ecou. La doar câteva zile, doamna profesoară Rodica Jurj cu un grup de moți din Scărișoara Nouă au fost oaspeții noștri, căci aflându-se într-o scurtă călătorie prin Apuseni, noi <<le-am tăiat calea cu câte un deț de vinars și ceva scoverzi moțești>>. Sperăm ca după acest frumos început de drum al cunoașterii reciproce, să continuăm acțiunile noastre de colaborare, iar <<Mândrii noștri copilași,/ Ai bravului Iancu urmași,/ Să devină fiecare/ Pentru moți, un Iancu Mare>>” au transmis organizatorii: Fănica Moldovan, Valeria Gaja, Constanța Costea și Ioan Gaja.

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Tânăr de 21 de ani din Baia de Arieș cercetat de polițiști, după ce a condus băut și s-a izbit cu autoturismul în copacii de pe marginea DN 75

Publicat

în

Sâmbătă, 11 mai 2024, în jurul orei 07.10, un tânăr de 21 de ani, din Baia de Arieș, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 75, direcția de mers Baia de Arieș-Turda, a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu mai mulți copaci aflați pe marginea drumului.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 40 de ani din Albac cercetat de polițiști, după ce și-a amenințat părinții cu acte de violență

Publicat

în

Joi, 9 mai 2024, în jurul orei 20.30, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Albac au fost sesizați, de către o femeie de 58 de ani, din comună, cu privire la faptul că, atât ea, cât și soțul ei, au fost amenințați de către fiul lor.

Din primele cercetări efectuate de polițiștii deplasați la fața locului, a rezultat că, pe fondul consumului de băuturi alcoolice și al unor discuții contradictorii, bărbatul, în vârstă de 40 de ani, ar fi devenit agresiv și i-ar fi amenințat, cu acte de violență, pe părinții săi.

Pe numele bărbatului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Prăgșorul, un obicei desfășurat de sfintele sărbători de Paști, este transmis din generație în generație în comuna Bistra, din Munții Apuseni

Publicat

în

Localnicii din comuna Bistra au sărbătorit și în acest an Prăgşorul, un obicei autentic de Paști, vechi de 274 de ani. Prăgșorul a început în Vinerea Mare, în timpul slujbei de Prohod şi se va încheia  în Duminica Tomii, cunoscută în popor și cu denumirea de Paştele Mici.

Sărbătoarea tradițională s-a ținut în două locaţii: în Bistra – Centru şi la Valea Dobrii. Obiceiul păstrat şi  transmis  din generaţie în generaţie, de un grup de feciori necăsătoriţi din sat,  numiţi crai a adunat și în acest an o mulțime de localnici.

Feciorii – Craii au instalat în curtea bisericii toaca şi ţevile special pregătite pentru „puşcături”. Ei au păzit toaca cu schimbul, ca să nu o fure cineva.Tradiția spune că dacă toaca se fură, trebuie răscumpărată, iar în caz contrar, organizarea Prăgşorului le revine celor care au furat-o, pe cheltuiala crailor.

În noaptea de vineri spre sâmbătă,  Mormântul Domnului  care se află în biserică, este păzit de crai, îmbrăcaţi în ţinută militară şi înarmaţi cu suliţe. Garda se schimbă din 10 în 10 minute, la semnul comadantului. Din  Vinerea Mare şi până în dimineaţa celei de a doua zi de Paşti, se bate toaca şi se puşcă cu ţevile cu carbid, pregătite special pentru această ocazie de sărbătoare. În ziua de Paşti,  după slujba de Vecernie, este ales Primul Crai. După cum prevede tradiţia, acesta este feciorul care trebuie să se așeze la casa lui în acel an.

În a doua zi de Paşti, după slujbă, craii îmbrăcaţi în haine populare, însoţiţi de un taraf, merg prin sat, din gospodărie în gospodărie, strigând: „Hop, hop, hop, vivat!“. Ei invită fetele să participe la balul organizat special cu această ocazie, care începe seara. Fetele invitate la bal le oferă bani şi ouă roşii celor care le calcă pragul. La întoarcerea din sat, craii compară sumele de bani primite de la fete şi de la familiile acestora, iar cea mai darnică dintre fete este desemnată de către crai, „Prima Crăiasă“ a Prăgşorului. Numele Primei Crăiese este ţinut secret până la începerea petrecerii, când este aleasă din mulţime şi condusă la PrimulCrai.

Obiceiul este ca Primul Crai şi Prima Crăiasă să înceapă jocul şi să petreacă cu toții după Postul Paştilor. Petrecerea ţine până în zori şi se reia în după-amiaza zilei de marţi şi în Duminica Tomii.

În acest an, ceata crailor din Bistra – Centru a fost formată din: Rîștei Andrei, Lupuț Constantin, Muntea Cătălin – Constantin, Balea Codrin – Mihai, Macarie Vlăduț, Balea Răzvan, Selagea Raul, Balea Grigoraș, Balea Vlăduț, Muntea Răzvan, Corcheș Eduard si Boca Daniel.

În Bistra – Centru, Prima Crăiasă a fost aleasă  Muntea Natalia şi împreună cu Primul Crai, Rîștei Andrei, au dat tonul petrecerii.

La Valea Dobrii, ceata crailor a fost formată din: Ciorea Valentin, Balea Sebastian, Ciorea Vlăduț, Râșteiu Nicolae, Leah Adelin, Popa Nicolae, Birla Andrei, Dura Valentin, Vasiu Mihail, Vasiu Gavril și Păcurar Ștefan. Prima Crăiasă aleasă aici a fost Moga Maria şi împreună cu Primul Crai, Ciorea Valentin au început jocul.

„Susțin implicarea tinerilor din comună în păstrarea și promovarea frumoaselor noastre tradiții, a obiceiurilor de sărbători. Prăgşorul este un obicei unic, aparte în zona noastră. Acesta se transmite din generație în generație. Mă bucur că acest obicei aduce de fiecare dată, de Sfintele Paști, fiii satului, acasă, la Bistra. Cu toții ne bucurăm de tradițiile și cultura din Țara Moților. Administrația publică locală va sprijini întotdeauna această sărbătoare tradițională”, afirmă primarul comunei Bistra, Traian Gligor.

Prăgşorul a fost adus la Bistra, pe la 1753, de la Roma, de către Petru Pavel Aron, episcop greco-catolic de Blaj originar din comuna Bistra, pentru consolidarea procesului de catolicizare a populaţiei. Prăgşorul este o combinaţie complexă de sărbătoare religioasă şi laică. Pentru a fi protejat ca marcă, primarul din comuna Bistra a înregistrat „Prăgșorul” ca obicei la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni