Rămâi conectat

Știri din zonă

Legendele Masivului Bedeleu: Peștera „Huda lui Papară”, în care minerii obișnuiau să cinstească memoria ortacilor dispăruți

Publicat

în

Huda lui Papară este una dintre cele mai spectaculoare peșteri din Munții Apuseni. Aceasta este situată în masivul Bedeleu din Munții Trascău, pe raza comunei Sălciua.

Accesul în interior este dificil și posibil doar cu echipament special. Peștera a fost amenajată pentru vizitare în 1986 dar sistemul de acces a fost distrus în întregime de viituri. Vizitarea ei poate fi făcută numai însoțiți de un ghid de turism speologic. Poate fi o veritabilă capcană, care poate surprinde vizitatorii în caz de ploaie torențială sau topirea bruscă a zăpezii.

Una dintre galeriile peșterii a fost denumită Sala Crucii. Este sala în care povestesc bătrânii satului Sub Piatră, aflat în apropiere, că, de „sâmbăta morților”, o mâna de băieși (mineri) veneau și cinsteau amintirea colegilor de la mina Baia de Arieș, prin înlocuirea sticlei de pălincă ascunsă în sală.

Huda este un regionalism ce înseamnă cale îngustă, groapă, gaură în pământ, peșteră sau adăpost. Papară poate avea la origine latinul papa ce înseamnă conducător religios, preluat în limbile „barbare” papar. Deci Huda lui Papară ar putea însemna adăpostul, casa conducătorului religios.

În preistorie și în vremea dacilor peștera ar fi fost folosită ca locuință și loc de cult. Preluat din latină, modelat în română a rezultat denumirea de Huda lui Papară. Dimensiunile sălilor, ale galeriilor, varietatea și frumusețea formațiunilor sunt într-adevăr, demne de un lăcaș de cult.

• Peștera cu zeci de mii de lilieci

În Peştera Huda lui Papară se află cea mai bogată faună chiropteră din Europa, cea mai mare colonie de lilieci de pe bătrânul continent. În anii 2007-2008, cercetătorii au descoperit aproximativ 84.000 de lilieci din nouă specii. Numărul cel mai mare de lilieci este dat, în special de patru specii. Una dintre acestea formează colonii de până la 750 de exemplare, care, de asemenea, reprezintă un record european. Potrivit estimărilor, peştera ar avea peste 60 de vagoane de chiropterit (găinaț de la lilieci), fiind şi din acest punct de vedere un record în ţară.

În jurul anului 1300, oamenii din satul Sub Piatră, cătunul format pe Valea Morilor, au ridicat o mica bisericuţă de lemn pe dealul din faţa intrării în peşteră. Menirea ei era să-i protejeze pe localnici de forţele necurate din adâncul peşterii care, potrivit localnicilor, provocau regulat viituri în zonă.

Bisericuţa a fost arsă de tătari, dinamitată de armata imperială austriacă, dar a fost refăcută de fiecare dată. În forma actuală a fost reclădită în 1797 şi refacută in 1993. Alături s-a construit dupa 1990 o manăstire de calugăriţe cu hramul Sfintei Cuvioase Paraschiva.

În realitate, viiturile erau provocate de acumulările mari de apă din peșteră. Trei pâraie ce izvorăsc din stâncile Ponorului dispar aspirate în adâncul masivului Bedeleu: Valea Seacă, Cheia şi Valea Poienii. Reapar după cinci kilometri din peştera Huda lui Papară şi se grupează într-un singur pârâu cu debit puternic, denumit Valea Morilor. În trecut, aici se aflau mai multe mori care funcționau cu ajutorul apei pârâului. În prezent, nu mai există niciuna dintre acestea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Familia Pașca-Igna din Albac, a câștigat trofeul celei de-a III-a ediții a turneului „Fotbal în familie” organizat la Alba Iulia

Publicat

în

Familia Pașca-Igna, din Albac, a câștigat cea de-a III-a ediție a turneului „Fotbal în familie”. Asociația Județeană de Fotbal Alba, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal, Consiliul Județean Alba, CSM Unirea Alba Iulia și Primăria Municipiului Alba Iulia a organizat în Piața Cetății din Alba Iulia inedita competiție fotbalistică 3 vs 3 (tata, mama și copilul), care a strâns numeroși spectatori.

„Ne-am bucurat de un eveniment care devine o tradiție în luna mai. Și acest turneu s-a dovedit un succes și mulțumim celor care ne-au sprijinit în organizare”, a precizat Cristian Petropulos, președintele AJF Alba.

Au concurat 16 familii, toți participanții au primit medalii și diplomă de participare, iar echipele ajunse în „careul de ași”, au fost recompensate cu mingi și trofee. În finala mare familia Pașca Igna (Dorel, Laura și Laurențiu) a învins cu scorul de 2-0 familia Iagăr (Cristian, Ramona și Daniel), cu același scor impunându-se și familia Neag (Alin, Maria și Radu) în finala mică, contra familiei Cristea (Dan, Ana Maria și andrei). Au fost prezente autorități locale, iar din lumea fotbalului județean au intrat în cursă Victor Pop (Performanța Ighiu), Mihai Țîra (AJF Alba), Traian Avram (din Cugir, câștigătorul ediției inaugurale, în 2022), Radu Nicula, Ciprian Brânză (Viitorul Sântimbru) sau Dorel Pașca Igna (Speranța Albac). Cele 16 familii participante au fost: Iagăr, Zeng, Cristea, Nicula, Pușcă, Popa, Tomuș, Neag 1, Neag 2, Bărășteanu, Brânză, Pop, Iorgulescu, Pașca-Igna, Avram, Țîra. Arbitrii jocurilor au fost Elisabeta Sunzuiană, Raluca Modol și Adriana Avram.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 32 de ani cercetat de polițiștii din Câmpeni, după ce a fost depistat conducând fără a avea permis, pe DC 88

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 07.30, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au depistat un bărbat de 32 de ani, din comuna Bucium, în timp ce conducea un autoturism, pe Drumul Comunal 88, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

O femeie de 82 de ani a ajuns la spital, după ce a fost acciodentată de un autoturism pe o trecere de pietoni din Baia de Arieș

Publicat

în

Sâmbătă, 18 mai 2024, în jurul orei 11.30, un bărbat de 33 de ani, din comuna Lupșa, în timp ce conducea un autoturism pe strada Arieșului din Baia de Arieș, a efectuat o manevră de mers înapoi și a acroșat o femeie de 82 de ani, din Baia de Arieș, care se afla pe carosabil, angajată în traversarea străzii, pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni