Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Unitățile de învățământ din Câmpeni sunt pregătite pentru desfășurarea cursurilor de pregătire și a examenelor finale susținute de absolvenți

Publicat

în

Datorită pandemiei de Coronavirus care a afectat și țara noastră, unitățile de învățământ preuniversitar din România și-au închis porțile pentru acest an școlar începând din 11 martie 2020, iar școala se desfășoară online până pe 12 iunie, atunci când se vor încheia cursurile pentru elevi și preșcolari.

Totuși, la sfârșitul lunii aprilie s-a decis că elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, anii terminali din școala profesională și școala postliceală, pot participa la sesiunile de pregătire a examenelor ce se vor desfășura la distanță ca și până acum sau au posibilitatea să meargă la pregătirile față în față ce se vor desfășura în școală, acestea fiind programate în intervalul 2-12 iunie.

Aceste sesiuni de pregătire se vor desfășura în unitățile de învățământ în conformitate cu măsurile de siguranță prevăzute de Ordinul nr. 4.259/827/2020 al Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății, în acest sens fiind elaborat și un Ghid informativ MEC în contextul COVID – 19, care menționează următoarele: „Începând cu data de 2 iunie, pentru o perioadă de două săptămâni, se vor realiza doar activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale, în contextul respectării măsurilor de prevenire:

● accesul în instituții trebuie organizat astfel încât să existe o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate;

● accesul este interzis persoanelor care au o temperatură corporală ce depășește 37,3 grade Celsius – temperatura va fi măsurată la intrare;

● suprafețele expuse vor fi dezinfectate și, de asemenea, vor fi evitate aglomerările de persoane.”

Revenirea la școală nu este obligatorie pentru elevi în această perioadă, iar „unitățile de învățământ preuniversitar au obligația respectării măsurilor de prevenire și protecție pe perioada desfășurării activităților de pregătire pentru elevii claselor terminale, precum și pe perioada organizării examenelor naționale și de certificare și calificare.”, acestea fiind cele menționate în Ordinul 4.259/2020, același document precizând și numeroasele măsuri care trebuie luate pentru elevi, studenți și personalul acestora, de către unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior. Totodată, „inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București verifică respectarea de către unitățile/instituțiile de învățământ a dispozițiilor prezentului ordin și a normelor instituite de autoritățile de resort pe parcursul stării de alertă.”, iar „Ministerul Educației și Cercetării, conducerile unităților/instituțiilor de învățământ și instituțiilor publice aflate în subordonarea/coordonarea acestuia răspund de implementarea acțiunilor de prevenire și combatere a infectării cu SARS-CoV-2 și de organizarea și desfășurarea activităților”.

Fără a avea date exacte la nivelul zonei Apusenilor, cu siguranță că majoritatea absolvenților au ales cursurile de pregătire din cadrul școlilor, iar această opțiune s-a constatat și la unitățile de învățământ din Câmpeni care, îndrumate și verificate de reprezentanți ai DSP Alba, au luat măsurile necesare impuse de autorități pentru participarea elevilor la sesiunile de pregătire și ulterior la examenele ce se vor desfășura în a doua jumătate a lunii iunie.

Astfel, la Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni, directorul Natalia Narița a menționat că s-a făcut igienizarea spațiilor și au fost finalizate circuitele către/și din sălile de cursuri, intrarea în școală făcându-se de pe strada Oituz, iar ieșirea pe strada Horea. Astfel, din cei 163 de absolvenți ai unității de învățământ, 86 de elevi doresc să facă pregătiri în școală în perioada 2-12 iunie, aceștia provenind din 3 clase a XII-a și o clasă a VIII-a, iar ceilalți vor continua pregătirea online de acasă. Din fondurile proprii s-au achiziționat un anumit număr de măști de protecție, dezinfectant și chiar un termometru pentru măsurarea temperaturii corporale, până la momentul discuției nu existau solicitări pentru transportul elevilor și doar doi dintre aceștia au solicitat să fie testați de COVID 19.

Directorul Liceului Tehnologic Silvic Câmpeni, profesor Olga Catană, a precizat încrezătoare că la această instituție vor fi condiții optime de susținere a cursurilor, fără a pune în pericol sănătatea elevilor pentru că s-au respectat toate cerințele impuse de autorități. Începând de la accesul în curte unde îi vor aștepta și coordona profesori însoțitori, acestora li se va măsura temperatura corporală de către un cadru medical, iar orele se vor desfășura alternativ cu 7 grupe de elevi din clasele a XII-a și a XIII-a, în sălile din curtea școlii. Toți cei 58 elevi de la cursurile de zi și-au anunțat intenția de a participa la pregătirea din cele două săptămâni și vor prezenta acordul părinților în acest sens, iar cei de la seral și-au manifestat intenția într-un procent mai mic de jumătate. Astfel, elevii vor face pregătire, prin rotație, la Limba română, Matematică, Biologie, Geografie și Fizică, vor veni la școală cu autobuzele sau individual, deocamdată nefiind solicitări pentru transport din partea părinților. S-au asigurat distanțarea socială și materialele de dezinfectare atât în clase cât și în sala profesorală, urmând a fi primite măștile de protecție necesare elevilor și profesorilor.

Totodată, la Școala Gimnazială Câmpeni, directorul Liliana Arieșanu a transmis faptul că din cei 64 de absolvenți de clasa a VIII-a, 60 dintre ei au transmis că vor participa la pregătirile pentru Limba română și Matematică asigurate de 4 profesori. Astfel, elevii vor fi împărțiți în 7 grupe, iar accesul în școală se va face de pe strada Moților, cu ieșire pe strada Cloșca, după ce mai întâi se va măsura temperatura corporală de către o asistentă medicală. Totodată, școala a pregătit cele necesare pentru sesiunile de pregătire ale elevilor, s-a aprovizionat cu dezinfectanți care corespund normelor în vigoare, s-a stabilit circuitul și s-au făcut marcajele de la intrare, ieșire și de pe coridoare. Transportul se va asigura în principal de părinți precum și cu microbuzele școlii, respectându-se condițiile de distanțare socială pe astfel de mijloace.

De asemenea, în lipsa cursurilor în școală, cele două unități de învățământ liceal din „Capitala Țării Moților” organizează online mai multe evenimente de final de școală pentru absolvenți: Ziua Absolvirii la Liceul Tehnologic Silvic; curs festiv și festivitate online la Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni, iar cu această din urmă ocazie, directorul Narița a transmis printre altele: „Dragi absolvenți, școala nu s-a închis odată cu lipsa participării la cursuri. Școala s-a deschis în fiecare din casele voastre și a adus laolaltă părinți, elevi și profesori în scopul unic de a vă face această perioadă mai ușoară. Lumina și strălucirea evenimentelor de final sunt deja în inimile voastre, în mințile voastre și noi avem încredere că veți ști ce să faceți cu ele. Noi avem încredere că tot ce ați învățat acum vă va folosi  mai târziu, pentru că, viața este așa cum o faceți voi cu puterea inimii și minții voastre, restul e mai puțin important. Așa că, dragi absolvenți, nu fiți triști că plecați din liceu fără ceremonii, că, pentru o perioadă, nu vă vedeți prietenii și profesorii! Noi suntem aici și vom fi și când vă veți întoarce într-o zi să revedeți școala și să ne faceți mândri de voi! În această perioadă de incertitudini și nesiguranță, acest lucru e sigur: noi și părinții voștri suntem mândri de voi și avem încredere că veți reuși! Vă doresc succes la examenele școlii și la examenele vieții!”  

Să sperăm că revenirea elevilor la școală în scopul pregătirii pentru examene și susținerea acestora se va desfășura în cele mai bune condiții în toată țara, că după aceste zile nu va crește numărul de îmbolnăviri ale populației datorită deplasării elevilor dintr-un loc în altul, însă cel mai important lucru este ca din toamnă să se reia în siguranță toate cursurile în unitățile de învățământ pentru că educația și formarea copiilor se face în cele mai bune condiții în școală, împreună cu colegii și profesorii!

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

GAIȚA ȘTEFANIA IOANA, elevă Colegiului Național „Avram Iancu” Câmpeni, Premiul Special în cadrul Olimpiadei Naționale de Geografie

Publicat

în

Rezultat remarcabil obținut de eleva GAIȚA ȘTEFANIA IOANA, de la Colegiul Național „Avram Iancu Câmpeni, care a obținut Premiul Special în cadrul Olimpiadei Naționale de Geografie, desfășurată la Constanța.

„Vești excelente în prag de sărbători de la Constanța! Felicitări elevei GAIȚA ȘTEFANIA IOANA din clasa a XII-a FBE pentru Premiul Special primit în cadrul Olimpiadei Naționale de Geografie!

„Acest premiu a venit ca o încununare a muncii intense și a efortului depus de-a lungul anilor de școală. Îți doresc în continuare o cale plină de succes, să-ți îndeplinești visurile și să atingi noi culmi!”, îi transmite viitoarei absolvente prof. coordonator, d-na. Filip Anda.

Felicitări amândurora pentru aceste rezultate binemeritate!”, au transmis reprezentanții colegiului Național „Avram ainacu” Câmpeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Rezultate excelente obținute de elevii Colegiului Național „Avram Iancu”, la faza județeană a Olimpiadei de Tehnologia Informației

Publicat

în

La ediția din acest an a fazei județene a Olimpiadei de Tehnologia Informației, patru elevi de la Colegiul național „Avram Iancu” Câmpeni au reușit să obțină rezultate foarte bune.

„În săptămâna verde au sosit și rezultatele la olimpiada de Tehnologia Informației- faza județeană

Elevii CNAI, coordonați de prof. Sicoe Lenuța au adus premii frumoase:

Selage Rareș – clasa a IX-a SN – Mențiune
Pleșa Valentin – clasa a X-a MII – Premiul II
Pașca Cătălin – clasa a X-a MII – Mențiune
Boncuțiu Ștefan clasa a X-a MII – Mențiune

Felicitări tuturor!”, au tranmsis reprezentanții Colegiului Național „Avram Iancu” Câmpeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Rezultate excelente la faza județeană a Olimpiadei de Religie, pentru elevii de la Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni

Publicat

în

Elevii de la Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni au obținut rezultate deosebite la religie. Oaida Nicoleta s-a clasat prima la etapa județeană a Concursului „Împreună cu Hristos în viață”, iar la națională a luat mențiune.

„Rezultate excelente la religie pentru elevii CNAI! Sub coordonarea doamnei prof. Trînc Sofia, elevii noștri au obținut următoarele rezultate:

Olimpiada județeană de Religie, desfășurată sâmbătă, 13 aprilie 2024:

Mențiune: Petrea Andreea din clasa a IX-a FBE.

Concursul ,,Împreună cu Hristos în viață” – Faza județeană:

Premiul I – Oaida Nicoleta, din clasa a X-a SN,
Premiul I – Todea Andreea din clasa a-X-a SSBF,
Premiul I – Mercea Andreea din clasa a IX-a FBE,
Premiul special – Ancău Dragoș din clasa a VII-a.

Faza națională:

Mențiune – Oaida Nicoleta – X SN

Felicitări tuturor!”, au transmis reprezentanții Colegiului Național „Avram Iancu” Câmpeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni